Vervoort: 'Brusselse PS fier om Onkelinx te hebben'

© Flickr - Laurette Onkelinx

"Een grote dame die de Belgische politiek zoveel heeft bijgebracht." Zo reageert minister-president Rudi Vervoort (PS) op de aankondiging van Laurette Onkelinx (PS) de politiek te verlaten. Ook politiek tegenstander Maingain is mild en spreekt over "een geëngageerde vrouw". Aan Vlaamse zijde zijn er zowel positieve als negatieve reacties. N-VA en Vlaams Belang schieten met scherp.

"Ik juich de beslissing toe van een grote dame, die de Belgische politiek zoveel heeft bijgebracht. De Brusselse PS is fier om @LOnkelinx te hebben", reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Over de Brusselse PS valt veel te zeggen, stelt Kristof Calvo, "maar @LOnkelinx leren kennen als gedreven, authentieke collega. Ik ga haar missen als collega-fractieleider". Voormalig minister Freya Van den Bossche (SP.A) noemt Onkelinx dan weer de strafste collega waarmee ze ooit gewerkt heeft.

Minder positief is N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel: "Hopelijk luidt dit ook het einde in van tijdperk van soort van machtspolitici die geloofwaardigheid politiek kapot hebben gemaakt.#Onkelinx". Ook bij de andere N-VA'ers vallen negatieve reacties op te tekenen. "25 jaar lang de bouw van een echte duurzame sociale zekerheid in de weg gestaan. Ik zal u niet missen", zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse.

Kamervoorzitter en N-VA'er Siegfried Bracke draagt Onkelinx een warmer hart toe. "Ondanks grote politieke meningsverschillen, hulde aan de professionaliteit, het gegeven woord en wijsheid van @LOnkelinx. Ik zal ze missen", zegt hij.

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas is niet rouwig om het vertrek van de PS-topvrouw. "Hoe snel liep ze destijds het halfrond uit om rouwhulde van Tastenhoye niet te moeten meemaken. Tot zover de "mens" Onkelinx", verwijst ze naar haar overleden partijgenoot Guido Tastenhoye.

De oppositie aan de andere kant van de taalgrens is milder. "Laurette Onkelinx heeft een keuze gemaakt die respect verdient. Ik twijfel er niet aan dat ze een geëngageerde vrouw zal blijven, in dienst van haar sterke overtuigingen", zegt Défi-voorzitter Olivier Maingain.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook