Citroengarage

Vervoort: 'Museum aan het kanaal desnoods zonder federaal niveau'

EVC
© brusselnieuws.be
06/11/2014

Voor minister-president Rudi Vervoort (PS) is het duidelijk: het nieuwe museum voor moderne kunst komt er zeker, in het Citroëngebouw aan het Saincteletteplein. Liefst met, maar als het moet zonder de financiële en inhoudelijke steun van de federale overheid.

Federaal vicepremier Didier Reynders (MR), die bevoegd is voor de federale investeringspot voor Brussel Beliris, plaatste woensdag flinke vraagtekens bij de plannen van het Brussels Gewest om een museum voor moderne kunst aan het kanaal te vestigen. Eerder toonde ook N-VA zich al sceptisch. De partij levert met Elke Sleurs de bevoegde staatssecretaris voor de collectie Moderne Kunst.

In Le Soir zegt Vervoort donderdag echter dat hij doorgaat met de plannen voor het museum in de Citroëngarage, ondanks de federale scepsis. "Die locatie komt beter overeen met de plannen van het Brusselse Gewest om de kanaalzone te rehabiliteren", zegt Vervoort. Vervoort zegt ook dat er een concreet project is. Begin 2015 zou de verkoop van het gebouw rond moeten zijn. Naast de 15.000 vierkante meter exporuimte zouden er dan ook 40.000 vierkante meter woningen komen.

Vervoort zegt ook dat hij al met verschillende privémecenassen en Belfius heeft gepraat, omdat mogelijk ook privécollecties in het museum zouden kunnen getoond worden.

Voor de financiering kijkt de Brusselse minister-president in de eerste plaats naar het federale niveau en Beliris. "Maar als het moet, zal het Gewest het gebouw zelf kopen, via de Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed."

Federale tegenwind
Dat het federale niveau met geld over de brug komt, is allesbehalve evident, gezien de federale tegenwind.

Federaal vicepremier Didier Reynders (MR) ziet het museum bijvoorbeeld eerder in het Jubelpark, in de buurt van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis. Elke Sleurs (N-VA), bevoegd voor de federale wetenschappelijke instellingen, waaronder ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) ressorteren, laat nog niet in haar kaarten kijken.

Sleurs' partijgenoten Cieltje Van Achter en Cathy Coudyser, respectievelijk Brussels en Vlaams parlementslid, hebben recent nog verklaard dat het project voor de Citroëngarage een lege doos is. Voor hen moet het bestaande gebouw van het KMSKB in de Regentschapsstraat gerenoveerd worden.

Michel Draguet, directeur van de KMSKB en eerder van PS-signatuur, is net als Reynders voorstander van het Jubelpark als inplantingsplaats. De Citroëngarage is volgens hem niet geschikt omdat het gebouw moeilijk te beveiligen is en omdat de vochtigheidsgraad en temperatuur moeilijk te regelen zijn.

Welke locatie het ook wordt, er zal flink wat geld nodig zijn. En daarvoor kijkt Vervoort kijkt nog altijd in de eerste plaats naar de federale overheid.

Hoe de knoop zal ontward worden valt moeilijk te voorspellen. Vervoort is bang dat de collectie van de federale overheid wordt verspreid over het land, als er geen akkoord komt tussen de federale overheid en het Gewest.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni