Het nieuwe College van burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen van Brussel-Stad

Vier tuchtprocedures opgestart rond politieoptreden tegen Extinction Rebellion

© Belga
21/10/2019

Er zijn vier tuchtprocedures opgestart die het politieoptreden tijdens de actie van Extinction Rebellion op het Koningsplein op zaterdag 12 oktober moeten uitspitten. Dat heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond bekendgemaakt op de gemeenteraad tijdens een uitgebreid debat.

Een burgerinterpellatie van verschillende organisaties die zich slachtoffer voelden van politiegeweld in Brussel opende de debatten over het politieoptreden tijdens het protest van burgerlijke ongehoorzaamheid van Extinction Rebellion. Bij hun tussenkomst deden verschillende getuigen hun verhaal over hoe ze bij vreedzame acties slachtoffer werden van politiegeweld.

Burgemeester Close maakte bekend dat de vaststellingen van het verslag dat werd aangevraagd over het politieoptreden niet bekendgemaakt kunnen worden, aangezien dit vertrouwelijk is en dat er vier tuchtprocedures zijn opgestart. Eerste schepen Benoit Hellings (Ecolo-Groen), die na de gebeurtenissen op 12 oktober benadrukte dat buitensporig geweld van de politie bestraft moest worden, maakte duidelijk dat het volledige college samen achter de verklaringen van de burgemeester staat.

"Er waren agenten in burger die in de tussentijd hebben gevraagd aan ouders met kinderen om zich te verwijderen en hebben gewaarschuwd voor het politieoptreden", stelt Close.

Minderjarigen

In totaal werden tijdens de actie van Extinction Rebellion 565 mensen opgepakt of geïdentificeerd. Daarvan moesten 248 zich identificeren en nog eens 317 werden administratief aangehouden en meegenomen naar een commissariaat. "Daar waren ook vijf minderjarigen bij. Zij werden meteen vrijgelaten en we betreuren dat ze dit moesten meemaken", vertelt Close. Maar dat werd meteen tegengesproken door een aanwezige moeder en dochter. "Mijn dochter heeft zich meteen bekendgemaakt als minderjarige, maar de agent in kwestie zei dat als ze zich als meerderjarige wilde gedragen ook maar moest meekomen als een meerderjarige", klonk het bij de moeder.

Tijdens het debat kwamen alle partijen die deel uitmaken van de gemeenteraad tussen, ook de meerderheidspartijen.

"Als politiezone bekijken we constant hoe we deze nieuwe acties zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Onze officieren moeten zich beter vormen en aanpassen aan deze nieuwe manier van manifesteren met burgerlijke ongehoorzaamheid. Een Brusselse commissaris is al voor de actie naar Londen gegaan om er ter plekke te leren", aldus Close.

In zijn besluit gaf hij nog mee dat hij niet van plan is om toekomstige acties te verbieden, maar hoopt op een beter overleg en een constructievere communicatie met de betrokken partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni