Het Brussels Gewest sloot meer dan twee jaar geleden een overeenkomst met JCDecaux voor het uitbaten van het fietsverhuursysteem Villo. Dat gebeurde echter zonder wettelijke basis, oordeelde de Raad van State. De huidige regering heeft nu een ordonnantie klaar.

Wettelijk gezien moest er een ordonnantie zijn voor de regering het contract met JCDecaux afsloot maar de vorige regering heeft daar geen werk van gemaakt. Volgens toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) leek het op dat moment alsof het contract kon zonder ordonnantie. Hoe dan ook werd heel wat protest aangetekend bij de Raad van State.

De Raad van State oordeelde dat een overeenkomst niet kon zonder wettelijke basis. De huidige regering met staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) heeft daarom werk gemaakt van een ordonnantie die retroactief legaliteit verleent aan het fietsverhuursysteem Villo.

De ordonnantie is deze week goedgekeurd in de commissie infrastructuur en komt over enkele weken voor de plenaire vergadering in het Brussels parlement.

In de commissie stemden de meerderheidspartijen voor de tekst. Oppositiepartij MR onthield zich. "De regering had de kans om de hele zaak uit te klaren en een gezond publiciteitsbeleid te gaan voeren," aldus parlementslid Willem Draps (MR). "Jammer genoeg is deze ordonnantie een gemiste kans die het contract nog ingewikkelder maakt en een schandalige situatie laat voortduren."

Regeringspartijen Groen! en Ecolo weerleggen de kritiek van MR. "Wij hebben een amendement ingediend om de democratische controle op de uitvoering van de concessie met JCDecaux te versterken," luidt het in een persbericht. "De regering zal jaarlijks de uitvoering van het contract evalueren en haar evaluatieverslag jaarlijks aan het parlement bezorgen."

"Op die manier zal het parlement de kwaliteit van de dienstverlening en de naleving van de voorschriften inzake publiciteit beter kunnen controleren."

Verschillende MR-burgemeesters boden aanvankelijk weerstand tegen Villo omdat de stadsfietsen te veel reclame (lees: reclame zonder inkomsten voor de gemeenten) met zich zouden meebrengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni