Vlaams Belang blijft volgens peiling grootste partij

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, de dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij op 26 mei 2019 Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, de dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij op 26 mei 2019
© PhotoNews
| Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, de dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij op 26 mei 2019.
© PhotoNews
| Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, de dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij op 26 mei 2019.

Mochten er vandaag verkiezingen zijn, zou Vlaams Belang in Vlaanderen de grootste partij zijn met 27,3%. Dat blijkt uit de een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir. N-VA zou de tweede partij zijn met 22%. Open Vld zakt onder de grens van tien procent. In Brussel zijn er weinig verrassingen.

In dezelfde peiling drie maanden geleden was Vlaams Belang al de grootste partij, met een kwart van de stemmen. Daar komt nu nog eens 2,5 procentpunt bij, zodat de uiterst rechtse partij nu bijna tien procentpunten boven het verkiezingsresultaat uitkomt.

Samen met N-VA, dat op 22% gepeild wordt, komt Vlaams Belang aan meer dan 49%. Tegenover de vorige peiling blijft N-VA stabiel, maar de Vlaams-nationalisten zitten meer dan drie procentpunten onder het verkiezingsresultaat.

De andere partijen volgen op grote afstand. CD&V zit net boven en Groen net onder de 11%. Het verlies van Open Vld is opvallend: de partij duikt net onder de grens van 10 procent. PVDA groeit verder in Vlaanderen en zit met 8,5% de sp.a op de hielen. Die haalt nog maar 8,9%.

In Brussel verandert er niet veel. Ecolo blijft de grootste partij (19,7%). De groenen gaan er lichtjes op achteruit maar daar kan de PS niet van profiteren. Die haalt 18,9%. De MR volgt met 16,2%. Défi en PVDA halen zo’n 12% en CDH 5,1%.

De peiling is uitgevoerd van 29 november tot en met 6 december bij 2.508 respondenten: 983 in Wallonië, 999 in Vlaanderen en 526 in de 19 gemeentes van het Brussels Gewest. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt +-3,1 in Wallonië en in Vlaanderen en +-4,3 in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?