Vlaams kernkabinet uiteen zonder akkoord over onderwijs

© Wikipedia

Het kernkabinet van de Vlaamse regering is er maandagochtend nog niet in geslaagd om een akkoord te sluiten over de hervorming van het secundair onderwijs. Er werd uitzonderlijk op maandag vergaderd omdat de minister-president dinsdag en woensdag naar het Duitse Dresden trekt.

In de loop van de week vinden technische vergaderingen plaats en vrijdagochtend, voor de ministerraad, volgt een nieuw overleg van Bourgeois met de viceministers-presidenten. Het zou de bedoeling zijn daar af te kloppen.

Er werd maandagochtend nog eens grondig door een aantal teksten gegaan, is te horen bij Bourgeois. "Dat er vrijdag opnieuw een kern wordt georganiseerd, wijst er toch op dat de wil bestaat om vooruit te gaan in het dossier", stelt Onderwijsminister Hilde Crevits. "Laat ons nu rustig de onderhandeling voeren."

De discussie speelt zich nagenoeg volledig af tussen CD&V en N-VA, die het liefst zo weinig mogelijk richtingen ziet verdwijnen. Beide partijen zitten elkaar in de haren over alle details, tot de naam van de studierichtingen toe, valt te horen. Daarnaast wordt er volop gekoppeld aan andere grote dossiers.

Uiteenlopende reacties
De regering kwam in het voorjaar al tot een voorlopige consensus over de herschikking van de studierichtingen in het secundair onderwijs. Die tekst werd vervolgens voorgelegd aan het onderwijsveld en dat leverde uiteenlopende reacties op. De oppositiepartijen wijzen er intussen op dat een invoering op 1 september 2018 steeds moeilijker wordt, ook al is dat een noodzakelijkheid voor onder meer SP.A.

"De Vlaamse regering heeft geen andere keuze dan door te zetten met de onderwijshervorming als we alle kinderen in Vlaanderen alle kansen willen geven", vindt fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A). Elisabeth Meuleman van Groen hekelt de onzekerheid voor scholen en leerlingen die al jarenlang aanhoudt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Regering hervat repatriëringen naar Soedan

politiek 1518534343 Updated: 13/02/2018 - 18:16

Nieuws uit Brussel in je mailbox?