© Jef Van de Veire - BRUZZ | Plenaire vergadering Brussels Parlement.

Vlaams Parlement: belangenconflict tegen Brussels decumulvoorstel

© Belga
25/06/2018

Het Vlaams Parlement dient woensdag hoogstwaarschijnlijk een belangenconflict in tegen het Brusselse voorstel van ordonnantie dat een volledige decumul invoert in het Brussels gewest. "Dit gaat niet over de decumul op zich, maar over de manier waarop de Vlamingen in Brussel buitenspel worden gezet. Bovendien discrimineert de Brusselse regeling de zes Vlaamse verkozenen uit Brussel", legt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele uit.

De Brusselse politiek is al een tijdje bezig met een rondje armworstelen over een cumulverbod. Er ligt een voorstel voor waardoor Brusselse parlementsleden hun mandaat voortaan niet meer zouden mogen combineren met een ambt als burgemeester of schepen.

Dat voorstel haalde begin juni niet de vereiste meerderheid langs Nederlandstalige kant. Open Vld, N-VA, CD&V en Vlaams Belang stemden namelijk tegen. Maar er bestaat in Brussel wel de mogelijkheid het voorstel opnieuw voor te leggen na een afkoelingsperiode van 30 dagen. En dan is een meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep niet meer nodig. Op die manier zou het alsnog kunnen goedgekeurd worden met enkel de steun van sp.a en Groen aan Vlaamse kant.

Daar willen de Vlaamse meerderheidspartjien in het Vlaams Parlement graag een stokje voor steken. Zij willen woensdag een belangenconflict indienen. "Dit gaat niet over de decumulregeling op zich. De partijen hebben daar ook verschillende meningen over. Dit gaat over een regeling die ervoor zorgt dat de Vlamingen in Brussel buitenspel worden gezet", zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.

"Die Brusselse regeling was in het verleden eigenlijk bedoeld om te verhinderen dat het Vlaams Blok (Belang) de Brusselse instellingen zou blokkeren. Nu misbruikt men die regeling om de Vlamingen een hak te zetten", klinkt het.

Zestig dagen

Er is nog een bijkomende reden voor het belangenconflict. Het Brusselse voorstel heeft namelijk ook betrekking op de zes Brusselse verkozenen in het Vlaams Parlement. "Dat is discriminerend tegenover de andere Vlaamse parlementsleden", zegt Diependaele. Die andere parlementsleden mogen namelijk nog wel altijd tegelijk parlementslid en schepen of burgemeester zijn.

Als het belangenconflict woensdag in het Vlaams Parlement door 75 procent van de parlementsleden wordt goedgekeurd, wordt de procedure in het Brussels Parlement met zestig dagen geschorst. Bedoeling is dat beide parlementen dan in overleg gaan en een oplossing zoeken.

Komt er geen oplossing uit de bus, gaat de zaak naar de Senaat. Die moet dan een advies geven aan het Overlegcomité, het overlegorgaan tussen de verschillende regeringen. Het Overlegcomité heeft dan dertig dagen de tijd voor een beslissing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, decumul, parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni