Vlaamse partijen unaniem voor één Brusselse politiezone

Alle Vlaamse fracties in het Brusselse Parlement, ook de drie meerderheidspartijen, hebben vrijdag tijdens het plenaire debat over terrorisme en radicalisering gepleit voor de fusie van de zes Brusselse politiezones tot één zone, met bijzondere aandacht voor nabijheidspolitie. De Franstalige partijen blijven zich verzetten tegen een fusie. Cerexhe verklaarde geschokt te zijn dat de Vlaams-Brusselse partijen "de communautaire toer opgaan op de rug van de slachtoffers van Parijs."

"Open Vld is een vurig voorstander van de fusie van de Brusselse politiezones. Een eengemaakte politiezone maakt de Brusselse instellingen doorzichtiger en efficiënter. De fusie is een antwoord op veel maar helaas niet op het gebrekkig deradicaliseringsbeleid", zei fractieleidster Els Ampe.

"Eén politiezone zou een stap vooruit zijn", vond ook Jef Van Damme (SP.A). "Het is geen wondermiddel, maar zal de efficiëntie doen toenemen en hoeft de nabijheidspolitie niet uit te sluiten".

Ook Brigitte Grouwels (Cd&V) zat op dezelfde golflengte. "Het Brussels regeerakkoord voerde één verantwoordelijke in voor de coördinatie van het veiligheids- en preventiebeleid in Brussel, maar tot een fusie van de 6 politiezones, waar wij op aandrongen, is het jammer genoeg niet gekomen", stelde zij vast.

De Vlaamse oppositiepartijen riepen ook op tot een fusie van de zes Brusselse politiezones. Annemie Maes (Groen) pleitte voor een politiehervorming, waarbij de nabijheidspolitie centraal staat in één gewestelijke politiezone, onder leiding van de minister-president en gecontroleerd door het parlement.

Een fusie van de politiezones zal niet alle problemen oplossen, erkende Johan Van den Driessche (N-VA), "maar het is wel een essentiële voorwaarde om op het vlak van veiligheid en de bestrijding van criminaliteit en terrorisme serieuze stappen vooruit te zetten".

Dominiek Lootens wees erop dat het Vlaams Belang de eerste was om aan te dringen op een fusie van de zones.

Cerexhe: 'Geschokt'
Bij de Franstalige partijen blijkt niemand voorstander van een fusie. Zo kreeg Vincent De Wolf applaus voor zijn argumentatie tegen. CDH-fractieleider Benoît Cerexhe viel zijn N-VA-collega Johan Van den Driessche frontaal aan: "zeggen dat de problemen in problemen veroorzaakt zijn door de werking van de politiezones is een totale ontkenning van de realiteit en een absoluut gebrek aan terreinkennis", klonk het. De samenwerking tussen de zes politiezones werkt uitstekend, vervolgde Cerexhe, waarna hij wel dringend meer bijkomende middelen en manschappen vroeg aan de federale regering.

Op Twitter ging Cerexhe nog verder. De burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe is naar eigen zeggen geschokt dat de Vlaams-Brusselse partijen de "communautaire toer opgaan op de rug van de slachtoffers van Parijs."

Les partis flamands de Bruxelles refont du communautaire sur le dos des victimes de Paris #bruparlbru. Choquant et choqué.

— Benoît CEREXHE (@Cerexhe) November 20, 2015

U kan het debat in het Brussels parlement de hele dag live volgen op deze site, en wel hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?