Vlaamse regering halveert Brusselfonds

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
24/09/2014

De Vlaamse regering snoeit hard in het Brusselfonds. In 2015 en 2016 wordt het fonds gehalveerd, van 6 naar 3 miljoen euro. Bestaande initiatieven worden niet getroffen, verzekert minister Sven Gatz (Open VLD).

Het Vlaamse Brusselfonds subsidieert een brede waaier aan projecten en initiatieven rond welzijn, cultuur en onderwijs. Die middelen vullen de normale werkingssubsidies van het Gemeenschapsbeleid in Brussel aan.

In haar besparingsoefening om de begroting in evenwicht te krijgen, opteert de Vlaamse regering er nu voor om het Brusselfonds in 2015 en 2016 te halveren: het budget daalt van zes naar drie miljoen euro. "Het grootste gedeelte daarvan gebeurt door het schrappen van eenmalige uitgaven in het Brusselfonds en het on hold zetten van nieuwe initiatieven”, legt Minister voor Brussel Sven Gatz uit aan brusselnieuws.be. “Daarvoor zal de komende twee jaar nauwelijks of geen ruimte meer voor zijn. De lopende engagementen uit het Brusselfonds worden wel gehonoreerd. Vanaf 2017 zullen er weer nieuwe initiatieven kunnen ontwikkeld worden".

Vraag is of het Brusselfonds na die twee jaar ooit weer op zijn origineel peil wordt getild? “Er is een risico dat dat niet gebeurt, maar ik zal ervoor ijveren dat dat wel het geval zal zijn”, aldus Gatz.

Studentenkoten
Daarnaast zijn er ook andere Brusselse initiatieven, die niet onder het Brusselfonds ressorteren, die moeten inleveren. “Zo moet studentenorganisatie Brik in 2015 200.000 euro besparen. Met hen gaan we trouwens het debat aan of het bouwen van studentenkoten nog wel tot hun takenpakket moet horen”, aldus Gatz.

Belevenisbibliotheek Muntpunt moet volgend jaar 20.000 euro besparen. De Vlaams-Brusselse Media, dat tvbrussel, FM Brussel, Brussel Deze Week, Agenda en brusselnieuws.be groepeert, moet het het volgende jaar met 30.000 euro minder stellen. Volgens Gatz tast dat de werking van de twee instellingen niet aan.

Ten slotte vermindert de Vlaamse regering haar dotatie aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie in 2015 met 125.000 euro op een totaal van 25 miljoen euro, wat neerkomt op een half procent. "De belangrijkste uitgavenpost van de Vlaamse regering ten aanzien van Brussel blijft dus gevrijwaard," aldus Gatz.

De totale begroting van minister Gatz voor Brussel daalt van 47 naar 43 miljoen euro, een daling met ruim zes procent dus. Gatz wijst erop "dat alle beleidsdomeinen van de Vlaamse regering deelnemen aan de noodzakelijke besparingsoefening." "De besparingen zijn vooral het gevolg van de overdracht van bevoegdheden van de federale regering naar de deelstaten zonder de overdracht van middelen."

Van den Brandt: 'Ook bestaande initiatieven geraakt'
“De Vlaamse regering treft Brussel extra hard", reageert Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen). "De halvering van het budget van het Brusselfonds komt bovenop vele andere harde besparingsmaatregelen. De Vlaamse regering schrapt het groeipad voor de kinderopvang, voorziet nog geen fractie van de nodige middelen voor scholenbouw en bespaart snoeihard op jeugd en cultuur. De Brusselaars zullen de pijn van de Vlaamse besparingsdrift extra hard voelen.”

“Minister Gatz beweert dat de besparing vooral nieuwe initiatieven zal treffen, maar dat is uiteraard onmogelijk,” klinkt het nog. "Via het Brusselfonds worden niet enkel de grote organisaties als Muntpunt en het Huis van het Nederlands gefinancierd, maar ook heel wat sterke kleinere organisaties die bijvoorbeeld zinvol werk rond kansarmoede in Brussel verrichten. Deze organisaties zijn voor hun werking sterk afhankelijk van de middelen van het Brusselfonds".

Yamila Idrissi: 'Vlaanderen laat Brussel los'
“Naast de culturele hakbijl, valt de hakbijl nu ook in het Brusselfonds", zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A). "Het lijkt alsof minister Gatz, zelf een Brusselaar, in deze regering niet heeft gewogen op zijn bevoegdheid. Of is dit het gevolg van niet mee aan de onderhandelingstafel te zitten? Ik noemde het Brussel-luik uit het Vlaams regeerakkoord eerder al een wolf in schapenvacht. Vandaag wordt dit bevestigd. Dit zijn genadeloze besparingen voor alle Brusselse organisaties die elke dag vechten om van Brussel een leefbare stad te maken”, aldus Idrissi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni