Vlaamse schepen snelt Franstaligen in de Rand ter hulp

Xavier Liénart (LB), Vlaamse schepen in Sint-Lambrechts-Woluwe snelt Nederlandsonkundige Randbewoners ter hulp met een vertaalwebsite.

Een Franstalige bibliotheek openen in Zaventem met het Lombardgeld voor de Vlaamse schepen. Het is de natte droom van FDF-voorzitter Olivier Maingain, tevens burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe. Zo ver is het nog niet, maar op de laatste gemeenteraad heeft schepen Xavier Liénart wel de eerste maatregelen voorgesteld die Woluwe neemt om de verweesde Franstaligen in de Rand te helpen.

Liénart (ex-CD&V) is als Nederlandstalige verkozen op de lijst van burgemeester Maingain en is als schepen bevoegd voor de relaties met de Franstaligen in de Rand. Hij heeft een website ontwikkeld die alle relevante teksten van Vlaanderen.be, bijvoorbeeld die van de wooncode, in het Frans beschikbaar stelt. "We geven ook informatie aan Franstalige belastingsbetalers in Vlaanderen," zegt Liénart, "We leggen uit hoe ze hun belastingsbrief via tax-on-web toch in het Frans kunnen invullen."

Als een Franstalige een bouwaanvraag wil indienen in een Vlaamse Randgemeente kan die het document door de website laten vertalen. Woluwe heeft hiervoor de rechten gekocht van Google Translate.

Liénart geeft toe dat die vertaaltool nog niet naar behoren werkt. Zo vertaalt Google 'schepen' als 'navires' terwijl het 'échevin' zou moeten zijn. "Maar goed, het is toch al een eerste hulp. Een aantal Vlaamse wetteksten zijn al vertaald, ten behoeve van de inwoners van de faciliteitengemeenten. Weinig mensen weten dat. Wij stellen die teksten op de website ter beschikking."

Troonswisseling
Liénart ontkent niet dat Maingain met de website communautaire bedoelingen heeft, maar wat hem zelf betreft ziet hij geen probleem. "De website vertaalt teksten in alle Europese talen. Alle anderstaligen hebben er baat bij, ook diegene die in Brussel wonen."

Het was aanvankelijk de bedoeling om de website op 21 juli voor te stellen, maar omdat op dat moment de troonwisseling alle aandacht zal opeisen is de voorstelling van de website verdaagd naar eind augustus.

Oppositielid Philippe Geelhand (Open VLD) is niet te spreken over het initiatief. "Dit is geld van Woluwenaars dat wordt weggegooid voor belachelijke provocaties. Het geld zou beter besteed worden aan het volledig Nederlandstalig maken van de website van de gemeente."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?