Vlaamse schepenen boos op burgemeesters

© FM Brussel
09/11/2007
De conferentie van Vlaamse schepenen en OCMW-voorzitters in Brussel is boos op de Brusselse burgemeesters. Die hadden zonder medeweten van de Vlamingen een referendum gevraagd over de aanhechting van de faciliteitengemeenten bij het Brusselse Gewest.

Dat referendum zou in de zes gemeenten gehouden worden bij een splitsing van kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Op die manier wilden de burgemeesters hun solidariteit tonen met de Franstalige burgemeesters in de Rand.

Ongehoord, zo vindt Luc Denys (Groen!), Vlaamse schepen in Schaarbeek. "Die burgemeesters gedragen zich als militante Franstaligen. En dat kan niet. Ze moeten burgemeester zijn van iedereen, van Franstaligen en Nederlandstaligen. Nu kiezen ze partij voor één taalgroep. Dat schockeert mij."

Volgens Brigitte De Pauw (CD&V), Vlaamse schepen in Jette, liggen de prioriteiten van de Brusselse burgemeesters niet in de Rand. "We roepen de burgemeesters op om zich bezig te houden met de problemen en knelpunten op gemeentelijk vlak." De Nederlandstalige schepenen en OCMW-voorzitters pleiten voor een solidaire houding tussen beide gemeenschappen.

Ook in het Brussels parlement gaan de Vlamingen de houding van de burgemeesters aankaarten. Donderdag wilden alle fractieleiders dat doen, maar vandaag hebben CD&V en Open VLD zich teruggetrokken. "Ik vond het beter om op een persconferentie te reageren met een persconferentie," reageerde de Ukkelse OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes (Open VLD).

Minister-president Charles Picqué (PS) zegt intussen dat de conferentie van burgemeesters geen enkel wettelijk statuut heeft, en dat de burgemeesters in eigen naam mogen spreken. Toch vraagt hij de Brusselaars de communautaire koorts niet te laten overwaaien naar het Brussels parlement of de Brusselse regering, maar wel waakzaam te blijven voor iedere beslissing of federale hervorming die Brussel zou kunnen benadelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni