Vlaanderen blaast warm en koud over hoofdstedelijke gemeenschap

© brusselnieuws.be
11/03/2013
De Vlaamse regering schaart zich achter het idee van de hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel, een overlegorgaan tussen de hoofdstad en de Rand. Ze zal echter ook wachten op het oordeel van het Grondwettelijk Hof over de zaak.

"Vlaanderen zal zeker positief ingaan op een vraag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om samen te zitten over een dergelijk samenwerkingsakkoord", luidt het formele standpunt van de Vlaamse regering. Die is bereid "alles goed voor te bereiden, door een inventaris op te maken van de gewestbevoegdheden waarover zo'n overleg kan worden gehouden". Zo schrijft De Standaard.

De Vlaamse regering zal echter ook wachten op de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de zaak. "Wij hebben vastgesteld dat er procedures lopen bij het Grondwettelijk Hof tegen het lidmaatschap van rechtswege van de gemeenten en bij de afsluiting van een samenwerkingsakkoord (over de hoofdstedelijke gemeenschap, red.). De regering zal rekening houden met de uitspraken van het Hof."

De laatste passage moet de N-VA tevreden houden. Die zit immers gekneld in het dossier. Omdat ze deel uitmaakt van de Vlaamse regering hoort ze zich achter de uitvoering van de zesde staatshervorming, waar de hoofdstedelijke gemeenschap deel van uitmaakt, te scharen.

Op federaal en lokaal vlak valt de partij het akkoord echter volop aan. Ze ziet het immers als een verdoken uitbreiding van Brussel.

N-VA: 'CD&V verkoopt nederlaag als overwinning'
Eind februari kwam de N-VA al over het dossier onder vuur te liggen. CD&V-er Eric Van Rompuy eiste toen een duidelijk standpunt van de N-VA nadat de partij zich als tegenstander liet kennen. Minister Geert Bourgeois (N-VA) weigerde toen nog kleur te bekennen.

Volgens N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts probeert CD&V nu "een nederlaag te verkopen als een overwinning".

Groen: 'N-VA is niet consequent'
Oppositiepartij Groen wil dat N-VA duidelijkheid schept over het partijstandpunt over de metropolitane gemeenschap. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum wijst erop dat N-VA in de Kamer tegen de hoofdstedelijke gemeenschap fulmineert en zich op lokaal vlak verzet tegen dit nieuwe orgaan, terwijl partijvoorzitter Bart De Wever het concept had opgenomen in zijn onderhandelingsnota (toen hij in 2010 even informateur was, red.) en de N-VA binnen de Vlaamse regering instemt met de oprichting van diezelfde gemeenschap.

Sanctorum benadrukt dat de maatschappelijke actoren vragende partij zijn voor een dergelijk overlegplatform over onderwerpen zoals werk, mobiliteit en de overstromingsproblematiek, terwijl de N-VA stokebrand blijft spelen.

In een persmededeling zegt Vlaams Belang, dat ook tegen de hoofdstedelijke gemeenschap is, dat de "ongeloofwaardigheid van N-VA pijnlijk bevestigd is". Fractieleider Joris Van Hauthem legt de bevoegde parlementscommissie woensdag een resolutievoorstel voor om de Vlaamse regering op te roepen alsnog geen samenwerkingsakkoord te sluiten.

De Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap is een onderdeel van het Vlinderakkoord en de zesde staatshervorming. Het moet een platform worden waarin de gewesten en de gemeenten kunnen overleggen over zaken zoals mobiliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni