Vlaanderen voorziet 2.400 bijkomende inburgeringstrajecten in Brussel

Door de asielcrisis voorziet de Vlaamse Gemeenschap 2.400 bijkomende inburgeringstrajecten in Brussel. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Die komen bovenop de 3.000 plaatsen die Vlaanderen nu al elk jaar in Brussel aanbiedt.

Homans antwoordde op een vraag van haar partijgenoot Karl Vanlouwe. Die wou weten hoe het overleg verloopt met de Franse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) over verplichte inburgering in Brussel. Volgens Homans weigeren de bevoegde Brusselse politici "elk overleg".

Homans verwees naar een conceptnota die de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft uitgewerkt en waarin een verdeelsleutel staat. "De Vlaamse Gemeenschap is verantwoordelijk voor 20 procent van de 20.000 trajecten die in de Franstalige media worden vooropgesteld, wat neerkomt op 4.000 trajecten. Wij hebben 5.400 trajecten in 2016, de Franse Gemeenschap heeft er nul", zei de minister.

Volgens oppositiepartij Groen is het aanbod van Homans te weinig. "De Brusselnorm, die in het regeerakkoord staat, betekent dat we 30 procent vanuit Vlaanderen organiseren. Dat betekent dat we naar minstens 5.000 of 6.000 plaatsen moeten gaan, en dat is bijna een verdubbeling van het aanbod", zei Elke Van den Brandt. Vanlouwe zegt dat die stelling niet klopt. "De Brusselnorm zegt dat vijf procent van de gemeenschapsmiddelen naar Brussel moet gaan, en dat wordt ruimschoots gehaald. Bovendien doet Vlaanderen dus veel meer dan wat voorzien is in de verdeelsleutel die Brussel vooropstelt." 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?