Voka: 'Meer Vlaanderen in Brussel'

© brusselnieuws.be
19/05/2011
Meer Vlaamse aanwezigheid in Brussel, een betere band tussen Vlaanderen en haar hoofdstad en de Brusselse metropool economisch ontwikkelen over de gewestgrenzen heen. Dat zijn de drie voornaamste doelstellingen in de strategische nota over Brussel van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

"Brussel raakt steeds meer verweven met de Vlaamse Rand en vormt een hoeksteen van de Vlaamse economische ruit," luidt het in de nota van Voka. De interesse van de Vlaamse kamers van Koophandel is dus begrijpelijk.

Voka zet eerst en vooral in op meer Vlaamse aanwezigheid in Brussel. De stad moet bovendien expliciet haar hoofdstedelijke rol behouden. "Zonder die twee zaken zullen de Vlamingen in Brussel politiek worden gemarginaliseerd en zal de politieke kloof tussen Brussel en Vlaanderen verder uitdiepen, wat de sociaal-economische ontwikkeling van de Brusselse metropool sterk zal hypothekeren." Omgekeerd moeten Vlaanderen en Brussel samenwerken aan hun economische ontwikkeling. Een moeilijke opdracht, want volgens Voka zien de twee gewesten elkaar nu meer als concurrenten.

Concrete maatregelen zijn het behoud van de taalgesplitste lijsten ("Anders bepaalt de Franstalige partner de samenstelling van de lijst") en een erkenning van de rol van de gemeenschappen in Brussel, bijvoorbeeld voor onderwijs. Daarnaast moet het politieke zwaartepunt naar het gewest verschuiven. Bevoegdheden als ruimtelijke ordening, stedenbouw, mobiliteit, infrastructuur,… moeten naar de gewestregering verhuizen. Het gemeentelijk onderwijs moet dan weer overgenomen worden door de gemeenschappen.

Tweetaligheid cruciaal
Om de tweetaligheid van de overheid te garanderen wil Voka het principe van de tweetaligheid van ambtenaar hanteren (bij het Gewest geldt nu tweetaligheid van dienst, nvdr.). Bovendien moet het toezicht op de taalwetgeving verhuizen naar het federale niveau. Het tweetalig statuut van Brussel en de pariteit in het bestuur mag voor Voka niet ter discussie staan, "want zij vormt de pendant van de paritaire vertegenwoordiging van de Franstalige minderheid op het federale niveau."

Voka stelt ten slotte voor om de hoofdstad te herfinancieren via een belasting voor Brusselse bedrijven en een belasting voor fysieke personen, die de federale dotatie moeten vervangen.

Verhuis
Ondertussen raakte ook bekend dat de organisatie haar hoofdkwartier op de Antwerpse Brouwersvliet verlaat en naar Brussel trekt. Over haar nieuwe thuis houdt Voka de lippen nog stijf op elkaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni