debat

Voor en Tegen: ‘Toespraken N-VA moeten gedwarsboomd worden’

© Twitter

De annulatie van een paar lezingen van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) doet het debat over de vrije meningsuiting oplaaien. Bij een lezing aan de VUB versperden betogers de toegang tot de zaal. 'We zijn erg tevreden dat die lezing werd geannuleerd', zeg Vincent Cornil, directeur van de antiracismebeweging MRAX. 'Het spreekrecht van de staatssecretaris beknotten kan niet', reageert professor sociologie Dirk Jacobs (ULB).

VOOR (Vincent Cornil, directeur antiracisme-ngo MRAX)

'We zijn erg tevreden dat de lezing van Theo Francken aan de VUB werd geannuleerd', zegt Vincent Cornil, directeur van antiracismebeweging MRAX.

Zijn organisatie, een ngo die subsidies ontvangt van de Franse gemeenschap, steunt de boycots van lezingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

© MRAX

“We willen de verspreiding van extreem-rechtse ideeën zoals die van Jan Jambon zo veel mogelijk dwarsbomen”, zegt Cornil. “Francken neemt niet alleen maatregelen die gebaseerd zijn op een extreem-rechts politiek programma, maar criminaliseert bovendien migranten door zijn uitspraken, in de hoop zo de kiezers van het Vlaams Belang aan te spreken.”

De antiracismebeweging MRAX protesteert al sinds de aanstelling van de staatssecretaris tegen diens asielbeleid. Onder andere de actieve opsporing van sans-papiers en collectieve uitzettingen kunnen voor hen niet door de beugel.

“We moeten een democratisch front vormen tegen onderdrukkende maatregelen en diegenen die ze in leven roepen. Niet omdat dat een mooi gebaar is, maar omdat de maatregelen van politici zoals Theo Francken en Jan Jambon een reële impact hebben op het leven van duizenden mensen in België.”

“Francken beroept zich op zijn democratische legitimiteit. Zeker, hij is democratisch verkozen en heeft op procedureel vlak dus een democratische legitimiteit. Maar de democratie betekent ook en vooral waarden, zoals respect voor de menselijke waardigheid, vrijheid en gelijkheid. Francken vertrappelt die waarden. Daarom kan ik stellen dat Theo Francken geen democraat is wat waarden betreft.”

Dat VUB-rector Caroline Pauwels een onderzoek naar het protest instelt in plaats van zich achter de actievoerders te scharen, noemt hij "verontrustend". “Die jonge activisten vertegenwoordigen een toekomst waar mensen open staan voor de wereld, voor kennis, gelijkheid en de problemen van anderen. Het toekomstbeeld van Jan Jambon en Theo Francken biedt ons een gesloten en radicale wereld waar mensen op zichzelf terugplooien."  

**********

TEGEN (professor sociologie ULB Dirk Jacobs)

“Debatten tegenhouden is geen democratische manier om kritiek te uiten. Dat werkt contraproductief”, zegt professor sociologie Dirk Jacobs, die als Vlaming doceert aan de ULB.

"Het felle protest van linkse bewegingen wijst op een groeiende kritiek en woede over het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Die ontevredenheid wordt onderschat. Kritische stemmen moeten ook gehoord worden,” vindt Jacobs. “Maar het is niet omdat Theo Francken extreme standpunten inneemt dat zijn lezingen en debatten moeten worden verijdeld. Dat is een brug te ver.”

“Debatten verhinderen is een beperking van de vrije meningsuiting. Het is niet omdat je vindt dat iemand een inbreuk pleegt op de fundamentele rechten van anderen, dat je zelf zijn fundamentele rechten kunt schaden door hem het zwijgen op te leggen.”

“Dat wil niet zeggen dat er geen symbolische acties gevoerd kunnen worden. Het voorlezen van getuigenissen van asielzoekers, zoals in Gent gebeurde, draagt misschien niet bij tot het debat, maar het hindert het ook niet. Dat maakt het een legitieme manier van actievoeren.”

“Polarisatie vindt aan de beide kanten plaats en alle betrokken partijen zijn er verantwoordelijk voor. Het is een vicieuze cirkel waarin zowel Theo Francken als de linkse groeperingen steeds harder reageren. Niet alleen gaat de inhoud van het debat hierdoor verloren, maar er wordt ook steeds meer op emotie ingespeeld.”

“Francken positioneert zichzelf door alle heisa in een slachtofferrol, terwijl dat flauwekul is. Neem nu het debat in Antwerpen van vorige week met kopstukken van verschillende politieke partijen en diverse opiniemakers dat werd afgelast, omdat de organisatie de veiligheid niet kon garanderen. Dat was overdreven, de lezing had kunnen doorgaan. Hij zet de situatie volledig naar zijn hand door zich een slachtoffer te noemen van ‘extreem-links geweld’.”

Dirk Jacobs BRUZZ ACTUA 1570
“Dat de inhoud van het debat verloren gaat, is jammer voor burgers die zich willen informeren. Hierdoor komen zij niet meer te weten hoe het juist zit met migratie, welke problemen er zijn en de rol die de overheid hierin speelt. De N-VA speelt dat bewust uit. Doordat ze de bevolking opjutten, raakt de inhoud ondergesneeuwd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?