Voor transgenders is het vaak een heikel punt: kiezen ze de mannen- of vrouwentoilet? Bruno De Lille, Brussels parlementslid en fractieleider bij Groen, wil daarom toiletten in openbare gebouwen voor alle geslachten toegankelijk maken. Ook wil hij genderneutrale toiletten plaatsen tijdens evenementen.

De Lille dient een resolutievoorstel in om wc's in openbare gebouwen genderneutraal te maken. Ook wil hij tijdens grote evenementen, zoals het Brussels Summer Festival, genderneutrale toiletten beschikbaar stellen. Die keuze is heel bewust, zegt De Lille aan De Morgen. “We kiezen niet voor aparte toiletten voor transpersonen, omdat dat stigmatiserend kan overkomen.” In de Amerikaanse steden San Francisco en New York zijn publieke toiletten al vaak uniseks, en ook in Nederland voorzien gemeentes, scholen en musea genderneutrale toiletten.

Het Transgender Infopunt schat dat er in België zo’n 30.000 Belgen zich méér het andere dan het eigen geslacht voelt. Bruno De Lille ziet de resolutie de aanwezigheid van transgenders op een zichtbaar te maken. “Veel onaangepast gedrag tegenover transpersonen komt door onwetendheid. Veel mensen kennen er geen, of denken er geen te kennen. Door op openbare toiletten systematisch aan te geven dat mensen die mogen gebruiken naargelang hun genderidentiteit, maakt men de aanwezigheid van transpersonen op een vanzelfsprekende manier zichtbaar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni