1786 Rachid Madrane 3

| Rachid Madrane in het Brussels Parlement.

Voorzitter Brussels parlement verdient meer dan premier: 'Ik sta open voor discussie'

JP
© BRUZZ
24/05/2023

Rachid Madrane (PS), de socialistische voorzitter van het Brusselse parlement, verdient meer dan federaal premier Alexander De Croo (Open VLD). Dat blijkt uit cijfers van Het Laatste Nieuws, die Madrane bevestigt aan BRUZZ.

Volgens de cijfers van 2022 verdient Madrane maar liefst 243.275 euro, bijna 17.000 euro meer dan federaal kamervoorzitter Eliane Tillieux. Madrane bevestigt het bedrag, maar laat weten dat het om brutobedragen gaat, waarvan een deel naar de partij gaat en er ook belastingen worden betaald.

Het exacte bedrag ligt volgens hem mogelijk nog iets lager: de berekeningen van Het Laatste Nieuws zijn gebaseerd op extrapolatie van het salaris van 2022, dat daarna is geïndexeerd.

Het is volgens Madrane de eerste keer dat de voorzitter van het Brussels parlement meer verdient dan de premier. Als verklaring verwijst Madrane naar de salarisverlaging die bij federale politici is doorgevoerd, terwijl de salarissen in het Brusselse parlement geïndexeerd zijn.

Madrane benadrukt aan BRUZZ dat zijn functie en salaris al bestonden toen hij voorzitter werd. Hij is ook van mening dat het gerechtvaardigd is dat de parlementsvoorzitter méér zou verdienen dan het hoofd van de uitvoerende macht, al was het maar een "symbolische euro" en stelt dat een behoorlijk salaris een zekere garantie biedt tegen corruptie.

Tot slot laat Madrane weten dat hij openstaat voor een discussie om de salarissen in het hele parlement meer op één lijn te brengen. Dat zou volgens hem niet zo eenvoudig zijn, omdat elke Brusselse politicus meerdere petjes draagt.

Naast het Brussels parlement, bekleden Brussels parlementsleden nog functies binnen de Vlaamse gemeenschapscommissie, de Franse gemeenschapscommissie (Cocof) of de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC), waardoor het verlagen van het salaris in het Brussels parlement niet voor iedereen dezelfde impact heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Rachid Madrane , Alexander De Croo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni