Voorzittersverkiezingen bij Open VLD nemen tweede start

© PhotoNews/SN
| Kandidaat-voorzitters Open VLD: Els Ampe, Egbert Lachaert, Bart Tommelein en Stefaan Nuytten.

Maandag nemen de voorzittersverkiezingen bij Open VLD een nieuwe start. Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe en Stefaan Nuytten mogen onder mekaar uitmaken wie de komende vier jaar de fakkel overneemt van Gwendolyn Rutten. Indien geen enkele kandidaat in de eerste ronde een absolute meerderheid haalt, volgt een week later een tweede ronde.

Normaal gezien hadden de verkiezingen bij de Vlaamse liberalen al in maart hun beslag moeten krijgen. De uitbraak van de coronacrisis gooide toen roet in het eten. Nu volgt dus een tweede poging, waarbij de leden zowel digitaal als telefonisch hun stem kunnen uitbrengen. De fysieke stemlocaties zijn geschrapt.

De procedure start dus maandag om 10 uur en eindigt vrijdag 22 mei om 12 uur. Indien geen van de vier kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, gaat de tweede ronde van de verkiezingen drie dagen later van start. Die duurt opnieuw vijf dagen en eindigt op vrijdag 29 mei om 12 uur.

De grootste favorieten om de sleutels van de Melsensstraat in handen te krijgen, zijn Bart Tommelein (58) en Egbert Lachaert (42). De eerste heeft al een lange track record binnen de partij: hij was Kamerfractieleider, federaal staatssecretaris, Vlaams minister en nu burgemeester van Oostende. Lachaert verscheen in 2012 nationaal in beeld als uitdager van Rutten bij de toenmalige voorzittersverkiezingen. Intussen is hij Kamerfractieleider en was hij tijdens de onderhandelingen voor een federale regering het gezicht van het liberale verzet tegen de paarsgroene coalitie die PS-voorzitter Paul Magnette voor ogen had.

Outsiders

Ampe en Nuytten gelden als de outsiders. Nuytten (56) is boekhouder, verzekeringsmakelaar en fiscalist uit kustgemeente Koksijde, maar nationaal absoluut onbekend. Dat hij net als Tommelein afkomstig is uit West-Vlaanderen, kan de burgemeester van Oostende misschien een beetje parten spelen.

De naam van Ampe (41) tot slot ging de voorbije weken misschien nog het meest over de tongen. Ze was in het verleden schepen in Brussel, fractieleider in het Brussels Parlement en zetelt nu in het Vlaams Parlement. Maar het is vooral de manier waarop ze tegenwoordig op twitter tekeer gaat tegen de coronamaatregelen, die in het oog springt. Ze gaat daarmee niet alleen lijnrecht in tegen de adviezen van de experten en van haar eigen partijgenoten in de regering. Ook lapt ze de vraag om een sereen debat tussen de kandidaten in deze coronatijdens vakkundig aan haar laars.

Ten laatste binnen een kleine twee weken weten we dus wie de nieuwe voorzitter wordt. Hij of zij zal de komende tijd mogen aanschuiven bij de federale onderhandelingen. De keuze kan dus een rol spelen in de positionering van de partij aan tafel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?