'Vrouwelijke excellenties beheren slechts kwart van de begroting'

© brusselnieuws.be
07/03/2015

De huidige Brusselse bewindsploeg gaat er prat op de eerste paritaire regering te zijn. De vier vrouwelijke excellenties beheren samen echter maar een kwart van het totale budget, zo berekende oppositiepartij Groen.

De gewestregering bestaat uit vier mannen (minister-president Vervoort en de ministers Vanhengel, Gosuin en Smet) en vier vrouwen (minister Fremault en de staatssecretarissen Laanan, Jodogne en Debaets).

Op het eerste gezicht doet de huidige ploeg daarmee beter dan de vorige, die op het einde van de rit slechts drie vrouwen telde (Huytebroeck, Grouwels en Fremault).

Maar het aantal vrouwelijke excellenties vertelt niet het hele verhaal, volgens Groen. "Uit onze berekeningen blijkt dat het financiële aandeel van de vrouwen spectaculair is gedaald", zegt parlementslid Bruno De Lille in een persbericht. "In de vorige regering zetelden er drie vrouwen, die samen 41,96 procent van het budget beheerden. De huidige regering telt vier vrouwen, die in totaal 24,83 procent van het budget voor hun rekening houden. "

"Voor een paritaire regering is er meer nodig dan een gelijke groepsfoto op het bordes van het parlement", aldus nog De Lille. "Een gelijk aantal mannen en vrouwen in een regering is de eerste stap in de richting van een gendergelijke politiek, maar het budget moet volgen."

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag roepen Groen en zusterpartij Ecolo ook op om het Bureau van het Brussels parlement te vervrouwelijken. "Hoewel het parlement 40 procent vrouwelijke verkozenen telt, zit er geen enkele vrouw bij op de belangrijke functies in het Bureau", klinkt het. Het Bureau regelt de dagelijkse werking van het parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni