Vzw's rond Brussels Expo gefuseerd

Brussel Stad beloofde op 7 juli twintig procent van haar structuren te schrappen. In het kluwen van de vzw's rond Brussels Expo, gaan alvast drie vzw's voor de bijl.

De fusie van de vzw’s rond Brussels Expo is een feit. Daarmee doet het Brussels stadsbestuur wat het na het uitbreken van het Samusocial-schandaal beloofd had.

Concreet houden drie vzw’s op te bestaan. Het gaat om Beurzen en Tentoonstellingen van Brussel, de Internationale Jaarbeurs en Festival des Musiques.

Die eerste twee vzw’s zijn eind juni al gesloten en vereffend, maar de publicatie in het Staatsblad volgde pas vorige week. Hun activiteiten zijn overgenomen door Brussels Expo, dat nieuwe statuten heeft gekregen, en nu veruit de meeste activiteiten van de Stad Brussel regelt op en rond de Heizel.

Ook de vzw Festival des Musiques de Bruxelles bestaat sinds 13 juli niet meer. Die vereniging organiseerde onder andere het Brussels Summer Festival, voordat Brussels Expo de fakkel overnam.

'Probleemloze fusie'

Volgens de CEO van Brussels Expo, Dennis Delforge, loopt sinds de fusie alles op wieltjes. “Er is geen enkele probleem met de werking nu de vzw’s gefuseerd zijn, integendeel”, zegt hij aan BRUZZ.

Over de reden waarom er dan vroeger verschillende vzw’s nodig waren, zegt hij dat het historisch zo gegroeid was. “Vroeger was er een vzw die de hallen uitbaatte en een vzw die beurzen organiseerde. Dat laatste doen we nu niet meer, en we hebben dan ook geen nood meer aan verschillende exploitanten. Maar de fusie is een feit, nog meer vereenvoudigen kunnen we niet meer.”

Vennootschappen blijven wel bestaan

Toch is Brussels Expo is niet de enige vereniging die overblijft, aan de Heizel. Zo is er nog Brussels Expo Catering Services, een vennootschap mét winstoogmerk, die pas begin 2017 is opgericht.

“We hebben die activiteiten niet onder Brussels Expo gestopt omdat voeding een apart paritair comité heeft”, zegt Dennis Delforge, die ook daar bestuurder is. “Daarenboven gaat het om andere risico’s en verzekeringen.”

De NV Fire-Starter, bedoeld voor de promotie van evenementen, blijft ook bestaan, ondanks een negatief eigen vermogen. De nv is dus financieel niet gezond, maar wordt toch in leven gehouden.

“Fire-Starter organiseert nu geen activiteiten en heeft geen personeel”, zegt opnieuw Dennis Delforge. “We houden de organisatie slapende, dit om fiscale redenen. Misschien doen we ooit nog een coproductie, en dan kan Fire-Starter weer gebruikt worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?