Watermaal-Bosvoorde in beroep tegen bouwproject Zoniënwoud

© Wikimedia Commons

De gemeente Watermaal-Bosvoorde gaat in beroep tegen een bouwproject aan de grens van het Zoniënwoud. Het project van vastgoedpromotor Cofinimmo is volgens de schepen van Stedenbouw te grootschalig, en houdt te weinig rekening met het beschermde natuurgebied rondom.

De plannen voor het vastgoedproject zijn al langer bekend. Het gaat om vijf gebouwen voor 61 luxeappartementen door vastgoedpromotor Cofinimmo. Er zouden ook 86 parkeerplaatsen komen. Toen het project in 2016 werd voorgesteld, stuitte het al op kritiek van omwonenden en natuurorganisaties vanwege de omvang en de risico's voor de biodiversiteit.

De gemeente gaf begin dit jaar dan ook een negatief bouwadvies. Het Brussels Gewest gaf toch een milieu- en stedenbouwkundige vergunning af. Dat terwijl de bouwpromotor volgens schepen van Stedenbouw Tristan Roberti (Ecolo) te weinig aanpassingen heeft doorgevoerd in het oorspronkelijke bouwplan. Roberti noemt twee belangrijke bezwaren: de appartementencomplexen worden te hoog (18 à 22 meter hoger dan gebouwen in de omgeving) en het project houdt te weinig rekening met de biodiversiteit van het Natura 2000-gebied dat aan de bouwgrond grenst.

De gemeente is niet tegen het bouwproject, maar wil wel dat de bouwplannen worden aangepast. Dat wil zeggen: de gebouwen moeten minder hoog worden, en de bouwpromotor moet rekening houden met de omliggende natuur. “We zouden akkoord gaan als Cofinimmo  drie gebouwen zou neerzetten in plaats van vijf," zegt Roberti. "Daardoor zouden er ruim honderd bomen minder hoeven sneuvelen, en zouden de dieren nog gemakkelijk kunnen passeren." 

De gemeente ging in beroep bij het Milieucollege, en het Stedenbouwkundig College en verwacht over twee of drie maanden een uitspraak. Tot die tijd kan de bouwpromotor nog niet beginnen met bomen kappen, waar hij eigenlijk vanaf 1 september mee zou beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?