'We spreken Frans op volgende gemeenteraad in Linkebeek'

Damien Thiéry (MR) kondigt aan dat er op de volgende gemeenteraad van Linkebeek Frans gesproken mag worden. De gemeenteraadsvoorzitter van de faciliteitengemeente verwijst daarvoor naar het recente rapport van de Raad van Europa, dat het "gebrek aan respect voor de lokale democratie" in Linkebeek aan de kaak stelde.

Centraal in de opdracht van de experten van de Raad van Europa stond de weigering van de Vlaamse regering om Thiéry te benoemen tot burgemeester van Linkebeek.

"We hebben steeds de stelling verdedigd dat burgemeesters binnen de gemeenteraad benoemd moeten worden en niet door de gewestelijke voogdijoverheid. Daarin geeft de Raad van Europa ons gelijk. De aanbeveling stelt dat het gebruik van het Frans op de gemeenteraad mogelijk moet zijn, niet enkel voor gemeenteraadsleden, maar ook voor het schepencollege en de burgers", aldus Thiéry.

Volgens hem verbergen sommige Nederlandstalige verkozenen niet dat ze af willen van de faciliteiten voor de Franstaligen, die in de faciliteitengemeenten in de meerderheid zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?