Weg met de Stalingradlaan? MR wil Russisch getinte straatnamen verbannen

© Bart Dewaele
| Het toekomstige metrostation Toots Thielemans ligt aan de Stalingradlaan.

Naar aanleiding van de invasie van Oekraïne door de Russische strijdkrachten hebben het Brusselse gemeenteraadslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR) en zijn partijgenoot Marc Naether, gemeenteraadslid in Sint-Gillis, gelijktijdig een resolutie ingediend in hun respectievelijke gemeenteraden. Ze stellen voor om enkele straatnamen te wijzigen, als signaal tegen Russische oorlogsmisdaden.

Donderdag stelt Naether voor om in Sint-Gillis de ‘Ruslandstraat’ te veranderen in ‘Oekraïnestraat’. Maandag zal Coomans de Brachène zijn resolutie voorstellen in de gemeenteraad van de Stad Brussel. Ook hij stelt een symbolische wijziging voor van de Stalingradlaan. Dat schrijft La Capitale. De MR-gemeenteraadsleden vinden dat Brussel als Europese hoofdstad zich sterker moet uitspreken tegen Rusland en met symbolische acties steun moet betuigen aan de Oekraïense oorlogsslachtoffers.

Een naamswijziging is evenwel geen absolute must voor de twee liberale politici, want ze zijn zich ervan bewust dat een naamsverandering veel ongemakken kan veroorzaken in het dagelijkse leven van de bewoners en de bedrijven. Daarom laten ze in hun resoluties de mogelijkheid open voor andere symbolische acties.

Ter herinnering: De Russische stad Stalingrad werd na de dood van Jozef Stalin herdoopt tot Wolgograd, vanwege Stalins reputatie als massamoordenaar. De Brusselse laan is genoemd naar de slag om de stad, die geldt als keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?