Zestigtal Iraniërs protesteert tegen 'terroristisch regime'

© Twitter Sourosh Abouthalebi

Een zestigtal leden van de Iraanse gemeenschap in Brussel heeft op het Schumanplein met een protestactie geëist dat de Europese Unie de Iraanse regering erkent als "een terroristisch regime". De manifestanten "zijn het stilzwijgen van Europa beu".

"We hebben de laatste tijd meerdere terroristische complotten van het Iraanse regime vastgesteld in Europa, waaronder een grootschalige in Frankrijk die gelukkig werd verijdeld. Er kwam evenwel geen enkele reactie van de Europese autoriteiten en dus leek het alsof er niets gebeurd was. Het is duidelijk dat Europa handel wil blijven voeren met dit regime, maar zo bescherm je de Europese burgers niet", vertelt activist Sourosh Abouthalebi.

De veronderstelde verijdelde aanslag in Frankrijk was gericht op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK (Moedjaheduin-e-Chalq, Volksmoedjahedin) in Villepinte, dichtbij Parijs. Op die conferentie waren zo'n 25.000 mensen aanwezig. Het ging om een Belgisch stel dat in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe onderschept werd met springstof in hun auto. Er werd ook een Iraanse diplomaat opgepakt in Wenen.

De Iraniërs die kwamen betogen, wijzen voor deze poging tot terreurdaad rechtstreeks naar Teheran en zeggen zich "niet meer veilig in Europa" te voelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?