Restaurant: Al Barmaki

Veel restaurants in de buurt van de Grote Markt zijn te mijden toeristenvallen, maar dat kan zeker niet worden gezegd van Al Barmaki, een Libanees die al meer dan dertig jaar in de Spoormakersstraat zit. Tegenwoordig kent het straatje een heuse revival, maar ook vijftien jaar geleden, toen leegstand en graffiti de buurt ontsierden, hield het restaurant kranig stand. En nog steeds loopt het de meeste dagen aardig vol.

Dat heeft alles te maken met de kwaliteit waarvoor het huis al zo lang borg staat: in een Moors decor dat charmant, maar weliswaar een tikje verouderd is, wordt u bediend als een koning. De menukaart, die in het Frans en in het Arabisch is opgesteld, bevat een reeks warme en koude bereidingen die men als voor- of hoofdgerecht kan nemen, met onder meer een hele reeks grillades, brochettes en vleesballetjes of kefta. Maar de echte fijnproever komt hier voor de mezze, een assortiment van verschillende bereidingen die de perfecte culinaire introductie vormen tot de Libanese kookkunst. Volgens de traditie worden deze hapjes genuttigd bij een glaasje arak, een soort anijsdrank. De volkswijsheid waarschuwde immers dat het niet goed was om op een lege maag te drinken. De Libanese mezze zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een heuse maaltijd, maar het glaasje arak is wel gebleven. Aangezien wij niet zo dol zijn op de sterke anijssmaak, kozen we voor een fles witte, Libanese wijn met de ronkende naam Blanc de l'Observatoire (23 euro). Eerlijk gezegd verkiezen we toch een lekkere Franse chablis (die ook op de kaart staat).

Aangezien er een vegetariër in ons gezelschap vertoefde, vroegen we of we enkele wijzigingen konden aanbrengen in het assortiment mezze voor twee personen dat ons werd aangeboden. Dat bevat op zich ook al enkele vegetarische gerechtjes, maar men deed er helemaal niet moeilijk over. Uiteindelijk kregen we een hele processie bordjes onder onze neus geduwd. Onze persoonlijke favorieten waren de kaviaar van aubergines, met een licht gerookt smaakje, en de scampi's met look - verrassend anders dan wat men gebruikelijk onder deze noemer geserveerd krijgt, en erg smaakvol. We genoten ook van de hummus, de kefta met een vleugje kaneel, deegflapjes met kaas en tijm, falafel met bijbehorende saus, een erg frisse tabouleh met veel peterselie en verse munt en lekker malse geroosterde kippenspiesjes. Alleen de gefrituurde aubergine en bloemkool vonden we nogal aan de slappe kant. De uiteindelijke rekening voor al dit eten bedroeg 60 euro voor twee personen - iets meer dan de normale prijs voor het assortiment maar wel eerlijk voor zoveel lekkers.

We hadden echter zoveel gegeten dat we huiverden bij de gedachte aan een - vaak erg zoet - oosters nagerecht. De sympathieke patron liet echter snel nog een klein hapje aanrukken bij wijze van 'proevertje': heerlijke huisgemaakte minipannenkoekjes met eveneens huisgemaakte room met gemalen pistachenootjes en een vleugje oranjebloesem. We kunnen u alleen maar op het hart drukken er na al uw mezze toch nog voor te zorgen dat u nog een gaatje overhoudt voor dit heerlijke nagerecht.

:: Al Barmaki - Spoormakersstraat 67, 1000 Brussel, 02-513.08.34
Open: ma > za 19 > 0.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over