Restaurant: Au Stekerlapatte

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
13/05/2006
Weinig mensen weten het al, maar Au Stekerlapatte is opnieuw open. Het volkse Marollenrestaurant van wijlen Daniël Van Avermaet werd na zijn dood voortgezet door zijn vrouw Jeanine Van Den Hende, maar zij moest vorige zomer de boeken noodgedwongen neerleggen. Er werd gevreesd voor de teloorgang van een Brussels monument, maar onterecht.

Au Stekerlapatte is gered, althans de meubelen - om het zo te zeggen. Het interieur is niet echt veranderd, op het verdwijnen van de talloze zwart-witfoto's van Van Avermaet en een resem trouwe gasten na, maar of de ziel er ook in blijft, zal grotendeels van de terugkeer van de trouwe klanten afhangen. Tijdens ons bezoek viel er nog niet veel van te merken; door de afwezigheid van andere gasten en een achtergrondmuziekje had het gezoem van de koelkasten de overhand, alsof het restaurant eigenlijk nog niet echt open was. Maar dat heeft voor een stuk ook te maken met het feit dat de klanten nog niet weten dat het restaurant nu ook 's middags open is, verzekerde de dienster ons. 's Avonds is het er heel wat drukker, voegde ze er nog aan toe.

De nieuwe eigenaars van de Stekerlapatte hebben er in ieder geval alles aan gedaan om de geest van het legendarische restaurant voort te laten leven. De chef en de barman zijn gebleven, en ook de kaart is min of meer dezelfde. Veel vlees en oer-Belgische specialiteiten, zoals garnaalkroketten met gefrituurde peterselie (10,50 euro), of een kaascharlotte op een bedje van gestoofde spinazie en roomsaus met mosterd en citroen (8,25 euro). Wij gingen resoluut de Brusselse toer op door te kiezen voor een schijf gebakken bloempanch met gekarameliseerde appeltjes (8,25 euro), gevolgd door een gebakken halve graankip op zijn Brussels, geflambeerd met champagne en een roomsaus met champignons en oesterzwammen (15 euro).

Een feestmaal op grootmoeders wijze, stelden we enigszins gerustgesteld vast. Ze kunnen het dus nog. En traditiegetrouw biedt de kaart ook een brede keuze aan biefstukken en aanverwanten met allerlei sauzen: een lendenbiefstuk met kruidenboter (15,25 euro), met bearnaisesaus (17 euro), pepersaus (16,50 euro) of groenten (18,25 euro), noem maar op. Liefhebbers kunnen gaan voor de gebakken kalfslever met gerookt spek, gegrilde tomaat en gestoofde prinsessenboontjes (18 euro), of voor de filet americain 'minute' met groene sla en frietjes (14,50 euro).

Tijdens de weekends wordt er aan de kaart nog een lijst suggesties toegevoegd, met een wat 'gesofistikeerdere' keuken. Vorige week was dat bijvoorbeeld kroketten van gerookte zalm met een coulis van champignons, tomaten en witte wijn (11 euro) als voorgerecht, en een gegrilde tonijnsteak met een waterkerssaus met room, wortelen en courgettes en gekookte aardappelen (17,50 euro) als hoofdgerecht. Misschien is het een foute indruk, maar het lijkt wel of de prijzen toch lichtjes gestegen zijn ten opzichte van vroeger. Alhoewel: wie in de week een lunch bestelt, betaalt 15 euro voor een voorgerecht, een hoofdgerecht en een koffie. En reken maar dat u genoeg gegeten hebt!

:: Au Stekerlapatte, Priestersstraat 4, 1000 Brussel - 02-512.86.81
gesloten: zondag, zaterdagmiddag en maandagavond

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni