Restaurant: Friture René

Judith Lachterman
© Agenda Magazine
27/06/2009
In theorie eet u mosselen best in een van de maanden die eindigen op -ber, wat niet zo heel lang is voor een industrie van de grootte van de mosselcultuur. Maar tegenwoordig worden mosselen ook aan touwen gekweekt, wat het seizoen enigszins verlengt. U ontdekt het fijne van die techniek in het zeer ernstige tijdschrift 'Journal of Molluscan Studies' uitgegeven door Oxford University Press, of u vraagt het de hartelijke ober van Friture René in Anderlecht.

De zaak bestaat al sinds 1932 en had ooit als specialiteit de steak met Provençaalse saus. Nu komt men er vooral voor de mosselen. "Mosselen in juni?" vroeg ik aan de ober toen ik ze aan het tafeltje naast ons verorberd zag worden door een besnorde heer. Het geknevelde heerschap genoot er zichtbaar van en wilde me daar koste wat het kost van overtuigen. Dat deed hij op zo'n sympathieke manier dat ik me moest inhouden om niet naar een mossel te gaan vissen in zijn bord. Mijn vriendin zou haar jurk hebben opgegeten als die werd geserveerd met huisgemaakte mayonaise. En bij Friture René ís de mayonaise huisgemaakt. De prachtige zaak − mooie houten banken, geruit tafellinnen, warme belichting en discrete hoekjes − heeft een flink deel van zijn oorspronkelijke interieur behouden, en net voldoende gerenoveerd om niet te lijken op een vergane glorie. Omdat ik bijna nooit mosselen eet, bestelde ik een klassieke filet americain: eigeel, rauwe ajuin, worcestershiresaus, kappertjes… Met een beetje salade en veel frieten, zoals het hoort. Mijn vriendin bestelde een salade van grijze garnalen, die ook werd geserveerd met een berg frieten en een flinke klodder mayonaise. Mijn filet americain was erg smakelijk, maar de frietjes waren ondanks hun goudgele kleur onbegrijpelijk zacht… "Echt?" protesteerde mijn compagnon, met niet al te veel overtuiging. Vrij zacht, ja. Laten we het erop houden dat een of andere onfortuinlijkheid ervoor heeft gezorgd dat net op de avond van ons bezoek, de frieten van Friture René zacht waren. Ik liet me troosten door een coupe brésilienne met een mooi laagje chantillycrème, huisgemaakt uiteraard. Een leuk adresje kortom, voor als u in de buurt woont.

:: Friture René - Weerstandsplein 14-15, 1070 Anderlecht, 02-523.28.76
gesloten op maandag & dinsdag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni