Restaurant: Houtsiplou

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
27/09/2008
Houtsiplou is een erg monter tentje waar je zowel gewoon iets kunt gaan drinken als iets eten. Wat meteen in het oog springt als je het restaurant binnenstapt, is de gigantische muurschildering.

"Grrr," zegt de Vlaamse leeuw. "Buiten." Maar de Waalse haan laat zich niet van zijn stuk brengen: "Oufti. Degaaach." Amper tien centimeter verderop wordt het Brusselse stadhuis onder schot genomen door een montere Lodewijk XIV: "Hop… Chargez les canons," terwijl Godfried van Bouillon er de brui aan geeft en op zijn paard een toertje naar Jeruzalem gaat maken omdat het daar niet zoveel regent als hier. "Dis René," zegt Bruegel tegen Magritte, "c'est un peu raté, non?" Waarop Magritte antwoordt: "T'as mis trop de neige. Sinon ça va."

Op de volgende verdieping zit Benoît Poelvoorde Suske en Wiske op de hielen, en kijken Arno, Brel en Dirk Frimout toe hoe de mannen van Binche met sinaasappelen gooien. Neen, we hebben geen foute paddenstoelen gegeten; dit is het tafereel waarop elke bezoeker van Houtsiplou wordt getrakteerd. Een gigantische muurschildering van de Brusselse kunstenares CÄäT vormt de rode draad door het vrolijke interieur van dit zaakje, dat sinds vier maanden aan het Rouppeplein ligt.

De smurfen, stokagenten, witloofstronkjes en andere typisch Belgische aangelegenheden vliegen je er figuurlijk om de oren. Houtsiplou is dan ook een erg monter tentje waar je zowel gewoon iets kunt gaan drinken als iets eten. Voor culinaire hoogstandjes ben je beter af aan de overkant van het plein, maar hier biedt de keuken een reeks gevarieerde, pretentieloze gerechten aan, in ruime porties en tegen kleine prijzen.

De kaart ziet er al even knotsgek uit als de naam en het interieur van de zaak, maar is wel perfect tweetalig opgesteld. Ook in de bediening worden sympathieke pogingen ondernomen om iedereen zoveel mogelijk in zijn eigen taal aan te spreken. Wij kozen als voorgerecht voor een pannetje van gerookte mozzarella met kerstomaatjes en basilicum (€7), dat lekker bleek, al moesten we de nogal vloeibare substantie haast oplepelen om nog enige elegantie te behouden.

Wie wat minder avontuurlijk is aangelegd, kan misschien toch beter iets anders kiezen, zoals een koude lasagne met gegrilde groenten, ricotta en balsamicokaramel (€8), of een dagsoep met korstjes (€3,50). Erg leuk zijn de hamburgers van Houtsiplou, die op een plankje worden geserveerd met een portie friet in een bloempotje. De burgers komen in verschillende vormen: bijvoorbeeld met rundvlees, huisgemaakte bearnaisesaus, gebakken ui, sla en tomaten (€10), of met gekruid lamsvlees, yoghurtsaus met munt, rode uien, komkommer, tomaten en sla (€11).

Wij kozen voor een duo van kipbrochettes met cajun-kruiden en curry, rijst en quinoa gestoomd in kokos met een slaatje erbij (€13), en hadden de grootste moeite om ons enorme bord leeg te krijgen. Wie wat lichter wil eten, kan ook opteren voor een van de zes slaatjes van het huis (€12 > 14), of voor een stevig belegde boterham (€8,50 > 10).

Wie nog een toetje wil, kan kiezen tussen ijs (€1,50 per bol) of een vrij uit te pikken gebakje (€5,50). Dit is met voorsprong de leukste ontdekking die we dit jaar al gedaan hebben. De sfeer is geweldig, de muziek jazzy, de mensen jong en leuk, het interieur een feest voor de ogen, en de prijzen bescheiden. Indien de keuken nog een tandje zou bij steken, krijgt deze nieuwkomer wat ons betreft zelfs de maximumscore.

:: Houtsiplou, Rouppeplein 9, Brussel - 02-511.38.16
Open: 7/7

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni