Restaurant: La Grande Écluse

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
20/02/2010
Na grondige renovatiewerken opende begin februari La Grande Écluse aan de Poincarélaan opnieuw de deuren. De mythische plek waar men de Zenne via de sluis de stad kan zien binnenstromen, heeft een wel erg bijzondere facelift gekregen onder toezicht van Brussels bekendste striptekenaar François Schuiten.

Hij liet het hele negentiende-eeuwse industriële interieur egaal lichtgrijs verven, inclusief de sluis en de vroeger nog koperkleurige buizen.

Dankzij deze gewaagde kunstgreep krijgen de reusachtige werken van Schuiten, waarin de Brusselse binnenstad centraal staat, alle aandacht.

De nieuwe Grande Écluse wil dan ook meer zijn dan enkel een restaurant; het is ook een soort museum, vindt de nieuwe uitbater Pierre Piwonski, eerder nog werkzaam bij het Paleis voor Schone Kunsten en theater Vaudeville.

De West-Vlaamse chef Wim Vandamme roert in de potten, en doet dat uitstekend, want het eten op ons bord bleek van a tot z een voltreffer. Dat stond helaas in schril contrast met de bediening.

Een kwartier nadat we een plekje toegewezen kregen, werd ons gevraagd om te verhuizen omdat de tafel blijkbaar door iemand anders gereserveerd was. Op onze vraag naar de dessertkaart kregen we de rekening aangeboden. Die bleek prijzen te bevatten die afweken van de menukaart, die naar verluidt nog niet klaar was.

Onze onvrede over de bediening, die in alle geval wel vriendelijk was, verdween in ieder geval als sneeuw voor de zon toen we ons eerste gerecht proefden: een voorgerecht met coquilles, zwarte pens uit Anderlecht en zuurkool met spekjes en een luchtige cidersaus (€17,50). Een absoluut wonderlijke combinatie van zout, zoet, bitter en zuur.

Aan de overkant van de tafel werd gesmuld van een toast met wilde champignons, peterselie, citroen en droge sherry (€10,75).

Ook ons hoofdgerecht was erg lekker: een goudbrasemfilet met roquefort, snippergroenten en huisgemaakte tagliatelle, blanke boter en dragonmosterd (€19,75). Een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Ons dessert, een Brusselse wafel met bourbonvanille-ijs en warme chocoladesaus (€7), bleek licht en krokant gebakken én lekker te zijn. Driewerf hoera dus voor deze nieuwkomer!

:: La Grande Écluse, Poincarélaan 44, Anderlecht, 02-522.30.25
open: 7/7 vanaf 18.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni