Restaurant: Ozfair

Judith Lachterman
© Agenda Magazine
14/11/2008
Het restaurant van deze week is eigenlijk een fairtradewinkel met een kleine table d'hôte. Het zaakje valt op door zijn kleurrijke vitrine, en ligt tussen een rommeltje van Portugese cafés, halalsnackbars, kapsalons en informaticawinkels…

Christine Clément, een van de uitbaters, vertelt ons dat het idee voor de winkel groeide onder een aantal vrienden die zich wilden verenigen om ideeën uit te dragen als de verbetering van de leefomstandigheden in het Zuiden, de ontwikkeling van de fairtrade en een verantwoordelijke consumptie die respect opbrengt voor de producent.

"Guérric, mijn vennoot, had al veel gereisd met Artsen Zonder Grenzen en heeft een tijdje bij de Ferme nos Pilifs gewerkt. Eigenlijk ligt hij aan de basis van Ozfair." Ozfair ontwikkelt concepten als het respect voor het individu en zijn sociaal en economisch welzijn, het behoud van de natuurlijke omgeving maar ook respect voor de kwaliteit van producten… en voor de klant die ze zou moeten kunnen kopen tegen een correcte prijs. Clément, een juriste, heeft zich met het project ingelaten toen een gezondheidsprobleem haar aan de kant hield. Vandaag betalen zij en Guérric zichzelf het minimumloon om de ontwikkeling van hun project te kunnen garanderen. "De table d'hôte was een idee van Guérric. Het moest een plek en een moment worden om te communiceren met onze klanten, om hun uit te leggen wat we doen, om hen te informeren en te sensibiliseren voor problematische kwesties, zonder daarbij de moraalridder uit te hangen."

In de keuken staat Emilie, een licentiate Romaanse talen met een passie voor de natuur- en vegetarische keuken. Het merendeel van de producten die ze gebruikt komen van boerderijen of leveranciers van biologische voeding, voor haar thee en chocolade haalt ze alles uit de winkel zelf. Op het menu die dag: een mosterdpannenkoek, champignonsaus en puree van potimarron (6 euro). De formule is eenvoudig en goedkoop: de dagschotel voor 6 euro en het nagerecht voor 3,50 euro worden aangekondigd op het internet, aan u om te bekijken of het aanbod u bevalt. Dat de smaken interessant zijn, en de bereiding met zorg en veel verse ingrediënten gebeurt, staat al vast. Zeker een bezoek waard.

:: Ozfair, J. Volderslaan 9, Sint-Gillis, 02-534.67.00
Open: di tot za van 9 tot 18.30 uur, zo van 9 tot 13 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni