Restaurant: Schievelavabo

Na Ukkel, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe heeft nu ook Etterbeek zijn eigen Schievelavabo. Het etablissement, dat er op het eerste gezicht nochtans uiterst origineel uitziet, maakt deel uit van deze keten, die in de eerste plaats een rustiek en gezellig oer-Brussels sfeertje probeert op te roepen.

Ook in de zaak nabij het Jourdanplein is dat aardig gelukt. De vrij donkere muren zijn beladen met allerhande ouderwetse uithangborden, reclamepanelen en straatnaamborden in email. De toiletdeuren scheiden heren van dames middels twee verschillende onderbroekdesigns, en aan het plafond hangt een vrolijk geel vliegtuigje.

Overal staan de ramen, deuren en glazen tussenwanden vol typisch Brusselse scheldwoorden, zoals potschaiter, scheile, blinkduës en papzak. Bij ons weten is dit het eerste restaurant waar de klanten het op prijs stellen uitgescholden te worden. Maar wie in Brussel woont, wordt verondersteld om voldoende gevoel voor humor te hebben om daarmee te kunnen lachen.

Zwartkijkers zullen waarschijnlijk opmerken dat het allemaal een beetje fake is, maar al bij al is het een erg gezellige plek om te zitten. Het pand op de hoek van de Etterbeeksesteenweg en de Waversesteenweg - die hier plaatselijk een rustig voetgangersstraatje is - vangt met zijn grote ramen en bolle glazen erker veel licht, zodat je er zelfs op een sombere winterdag heerlijk de krant kunt lezen.

De menukaart van Schievelavabo is, zoals te verwachten valt, erg Belgisch, met een apart hoofdstukje 'Toffe schotels/Les tofs plats' voor de specialiteiten. Dagelijks biedt het grote suggestiebord in de zaal nog een bijkomend aantal dagschotels aan.

Wij hadden gehoopt de karbonades met Maredsous (€12,50) te kunnen proeven, doch beten in het zand omdat onze al wat oudere buurman ons net te snel af was. "Mijnheer komt hier heel vaak en houdt veel van dit gerecht," fluisterde de dienster bijna verontschuldigend.

Dan maar het duo van kroketjes (een met grijze garnaaltjes, een met kaas) voor 8,50 euro als voorgerecht besteld, gevolgd door een andere dagsuggestie, een lamsbout met verse groentjes en frietjes (€14,50). We kregen twee mooie porties, al hebben we daar lang op moeten wachten: pas een uur nadat we aan tafel schoven, verscheen ons voorgerecht, en dat is toch erg lang voor een
middagshift.

Maar ons geduld werd beloond: de kroketjes waren erg lekker (al vloeide ons kaaskroketje helemaal leeg bij het aansnijden), en ook ons hoofdgerecht was copieus en erg smakelijk. Ook ons gezelschap smulde van een portie scampi's in een curryroomsaus met prei (€8,50), gevolgd door een gratin van witloofrolletjes (€11,50) - alweer zo'n 'toffe plat'.

We sloten af met een coupe lekker huisgemaakt speculaasijs (€4,95) die we amper leeg kregen. Zeer mooie prijs-kwaliteitsverhouding hier, dat is het minste wat je kunt zeggen. Geen gastronomische hoogstandjes, maar wel een eerlijke keuken die heel wat mensen uit de buurt zal weten te charmeren. Ook al lezen ze tijdens het eten dat ze een schieve smool hebben.

:: Schievelavabo, Waversesteenweg 344, Etterbeek, 02-280.00.83
gesloten op zaterdagmiddag en op zondag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over