Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni
Het biologische restaurant Tan bestaat al enige tijd, maar het was de voorbije zomer gesloten voor drastische renovatiewerken. Het resultaat mag er zijn: op de begane grond wandel je door een glazen schuifdeur de ruime en lumineuze winkel binnen, die ondanks de pastinaken en de havermoutvlokken toch nog enig cachet krijgt door de opvallende centrale kroonluchter.

Voor het restaurant zelf moet u op de eerste verdieping zijn. Hier belandt u in een heel andere wereld: van het typische biowinkelluchtje is boven geen spoor meer te ontdekken, en de koele tinten ruimen er plaats voor warme, donkere kleuren. Ook de menukaart zag er veelbelovend uit. We hadden voor de gelegenheid ons vegetarische proefkonijn meegesleurd, want op de website hadden we vooraf gelezen dat je hier behalve plats radjasiques ook plats sattviques kunt krijgen, respectievelijk gerechten met en zonder vlees. Basispijlers van het sattvische dieet zijn: volkoren granen, verse groenten, maat, regelmaat en rust.

Aangezien onze tafelgenoot zich noodgedwongen tot de sattvische selectie beperkte, doken wij in de vlezige kant van de kaart. We begonnen met een flesje biologische witte Costières de Nîmes (€32). Tijdens het wachten op ons voorgerecht werden we verrast met een subliem hapje: een crème van wortel en amandel, met staafjes rauwe rode biet.

Ook ons voorgerecht bleek geslaagd: we smulden van een tartaar van zalm en baars met verse kruiden en arganolie op een fijne crème van avocado, een slaatje van venkel en scheutjes van paarse radijs. Zeer lekker, maar duur (€21). Aan de overkant van de tafel verscheen een kunstig torentje van verse geitenkaas met radijsjes, bosuitjes, groene slablaadjes en raketsla (€17).

Als hoofdgerecht kozen we voor een perfect gegaarde lamsbrochette met szechuanpeper, kardamom, korianderzaadjes en acaciahoning met gestoomde zuiderse groentjes en gekonfijte citroen en een sausje van koolzaad- en druivenpitolie (€25). Onze tafelgenoot zat echter wat beteuterd te kijken naar zijn trio van tomaatjes gevuld met ei, Thaise kruiden, kokosroom en cashewnoten, met een sausje van noten- en kurkumaolie (€18). Lekker, dat wel, maar wat klein en licht voor een hoofdgerecht.

Een lekker nagerechtje zat er helaas niet in. Op de menukaart werd ons duidelijk gemaakt dat zoetigheden voor een goede vertering eigenlijk een halfuur voor de maaltijd moeten worden genuttigd. En ook de troost van koffie bleek na een blik op de menukaart niet aanbevolen wegens toxisch.

Om de avond nog te redden, bestelden we dan maar het enige alternatief: een doosje chocolaatjes (€9,90), maar dan zonder al die toxische dingen die chocolade lekker maken, met een glaasje Maury mas à miel (€8,80) − een uitstekende zoete, rode wijn.

Al bij al hebben we zeer lekker gegeten bij Tan. Maar toch schrokken we toen we uiteindelijk de rekening gepresenteerd kregen: die bedroeg precies een halve euro minder dan de rekening die we onlangs bij Le Coriandre kregen, waar we een perfect gastronomisch viergangenmenu mét aangepaste wijnen hadden genuttigd. Let dus goed op de prijzen wanneer u bestelt. En koop uw chocolaatjes achteraf maar bij Pierre Marcolini − daar zijn ze goedkoper én veel lekkerder. Maar minder goed voor uw chakra's.

:: Tan - Aquaductstraat 95, 1050 Elsene - 02-537.87.87, info@tanclub.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene