1 op 4 Brusselaars heeft islamitische achtergrond

© Frank Ribbens
© Frank Ribbens
Een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Brussel is een van de Europese steden met de grootste moslimaanwezigheid. Dat blijkt uit een sociologisch onderzoek van de UCL. "Verontrustend is dat het neosalafisme, de meest conservatieve variant, sterk in opmars is bij de jongeren," zegt onderzoeker Felice Dassetto.

Het is de eerste keer dat er een stand van zaken wordt opgemaakt van de moslimbevolking in onze hoofdstad, weten De Morgen en La Libre. L'Iris et le Croissant, heet de studie, naar de iris als symbool van Brussel en de sikkel als symbool van de islam. Felice Dassetto (71), socioloog en professor emeritus van de Université Catholique de Louvain (UCL), heeft niet alleen moslimleiders gesproken, maar hij ging ook het terrein op voor observatie en onderzoek.

'Helft van alle moslims in België'
Ongeveer een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Dat zijn in totaal tussen de 250.000 en 300.000 personen, zowat de helft van de moslims in heel België. Daarvan is de helft of 125.000 personen praktiserend en actief binnen religieuze verenigingen. Dat laatste cijfer is een schatting, geeft Dassetto toe aan brusselnieuws.be. "Ik heb me daarvoor gebaseerd op bestaande statistieken van moskeebezoeken en heb op basis daarvan geëxtrapoleerd,' zegt hij.

Alleen het voetbal heeft een grotere mobiliserende kracht dan de islam in Brussel, zegt de onderzoeker bij wijze van boutade. Er zijn meer dan tweehonderd islamitische organisaties in Brussel, waarvan 77 moskeeën.

'Opmars neosalafisme onrustwekkend'

Socioloog Felice Dassetto vindt de opmars van het neosalafisme in Brussel onrustwekkend. Deze nieuwe variant van de meest conservatieve stroming binnen de islam, wint sinds enkele jaren steeds meer terrein.

Erg zorgwekkend noemt de professor het feit dat de aanhangers hun vorm van godsdienst beschouwen als de enige pure. "Daardoor isoleren ze zich, niet enkel van andere moslims, maar ook - en vooral - van de niet-moslims." De imams en islamleerkrachten worden veelal in privé-instellingen gevormd. Er zijn nu vier zogenaamde 'instituts supérieurs' die imams opleiden. Maar dat zijn instellingen met een salafistisch karakter. Ze vallen onder het beleid van conservatieve moskeeën, die financieel gesteund worden door Saoedi-Arabië.

'Maghrebijn is niet hetzelfde als moslim'
Toch waarschuwt Dassetto ervoor dat iemand die afkomstig is van een islamitische regio, niet per definitie een moslim is. "Je mag geen gelijkheidsteken plaatsen tussen Maghrebijn en moslim. De helft van de mensen afkomstig uit een islamitisch land is ofwel niet-gelovig, ofwel niet-paraktiserend. Wie 'Maghrebijn' als een synoniem beschouwt van 'moslim', beaamt daarmee de visie van de moslimfundamentalisten, voor wie het moslimgeloof als het ware genetisch is bepaald."

Dassetto is voorzitter van het Cismoc (Centre interdisciplinaire d'études de l'Islam dans le monde contemporain) bij de UCL. Hij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar moslims, radicalisering en interculturaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?