10 extra leslokalen voor Huis van het Nederlands

© Flanders Today

Het Huis van het Nederlands, vlakbij het Rouppeplein, heeft een uitbreiding ingehuldigd. De nieuwe achterbouw is goed voor tien bijkomende klaslokalen bovenop de zestien oude. De uitbreiding is nodig om de groeiende vraag naar taallessen Nederlands het hoofd te bieden.

De uitbreiding werd donderdagnamiddag ingehuldigd in het bijzijn van Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD). Het Huis trekt niet weg uit de Philippe De Champagnestraat, maar krijgt er een achterbouw bij die uitgeeft op Nieuwland. De uitbreiding is broodnodig volgens directrice Els Deslé, omdat het bestaande gebouw uit zijn voegen barst.

"Met meer dan 16.000 effectieve inschrijvingen per jaar, blijft het Brusselse het grootste van alle Huizen van het Nederlands", klinkt het. "Nergens schrijven meer mensen zich in voor cursussen Nederlands. Ook de laatste weken waren opnieuw piekmomenten met maar liefst 4.068 inschrijvingen tussen 1 juni en 30 augustus."

Het nieuw gebouw geeft plaats aan tien leslokalen, een extra intakelokaal en een grote vergaderruimte.  Op de benedenverdieping is een ruimte waar mensen hun Nederlands kunnen oefenen. "Nog altijd klagen cursisten dat ze wel de mogelijkheid krijgen om het Nederlands te leren maar niet om het te spreken", aldus minister Gatz. "Met deze investeringen staat het huis in Brussel paraat om het grote succes van de Nederlandse lessen beter in goede banen te leiden."

Recordaantal cursisten
In 2014 bezocht een recordaantal van 16.675 mensen, voornamelijk 19- tot 35-jarigen, het Huis van het Nederlands in Brussel. Ze hadden voor 40 procent de Belgische nationaliteit, maar er waren ook veel Marokkanen (9 procent), Fransen (5 procent) en Spanjaarden (4 procent). 38 procent heeft een diploma hoger onderwijs en nog eens 35 procent heeft het secundair onderwijs afgewerkt. Twee derde van de bezoekers is werkloos.

De nieuwe vleugel kostte 1,77 miljoen euro, betaald door het Vlaams Brusselfonds.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?