100 gemengde taxi's voor vervoer van mensen in rolstoel

© tvbrussel
Zo'n 100 zogenaamde ‘gemengde taxi’s’ worden uitgerust voor het vervoer van personen met een rolstoel. Die taxi's vervangen de 18 minibussen van het MIVB, die dat vervoer dan niet meer zal verzorgen. Tenminste als de taxisector hiermee akkoord gaat.

De Brusselse regering keurde donderdag in eerste lezing het voorstel van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) goed om het vervoer van personen met beperkte mobiliteit te hervormen. Volgens dit voorstel zullen vanaf het voorjaar van 2013 zo'n honderd zogenaamde 'gemengde taxi's' voor het vervoer van deze mensen ingezet worden. Deze taxi's zijn speciaal uitgerust voor het vervoer van personen met een rolstoel. De taxi's vervangen dan de 18 minibussen van vervoersmaatschappij MIVB vervangen. Die zijn meer dan 10 jaar oud.

Volgens Grouwels komt er hierdoor een betere dienstverlening voor personen met beperkte mobiliteit. "De kostprijs voor de gebruikers blijft op 1,7 euro per rit. Bovendien zal de kostprijs voor de overheid dalen met meer dan 2 miljoen euro per jaar. Een win-winsituatie voor alle partijen dus".

De minister berekende dat de kostprijs voor het uitvoeren van 50.000 ritten daalt tot 950.000 euro per jaar, tegenover de huidige 2,7 miljoen euro. Bovendien vervalt ook de kost van de de aankoop en het onderhoud van de mini-bussen.

'Constructief gesprek'
Rechthebbenden zijn personen met een permanente handicap, blinden en slechtzienden en houders van de kaart 'kosteloze begeleider' van de NMBS.

"Het gaat nog maar om een princiepsbeslissing van de Brusselse regering, die nog verder uitgewerkt moet worden", aldus de minister. "Een definitieve beslissing volgt pas na uitgebreid overleg met de sector van de verenigingen van mensen met een handicap, de sector van het sociaal vervoer, de MIVB, de vakbonden van het openbaar vervoer en de taxisector.

Grouwels hoopt op een constructief gesprek met de sector.

In januari staakten de chauffeurs van de MIVB-minibussen nog uit vrees voor hun toekomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?