1.000 betogers eisen vrijlating Koerdische politieke gevangenen

© Nav Bel

Woensdagmiddag namen 1000 mensen deel aan betoging van de Koerdische organisatie Nav Bel. Ze willen hiermee hun solidariteit tonen met de Koerdische politieke gevangenen in Turkije.

Omstreeks twaalf uur was het verzamelen geblazen aan het Noordstation vanwaar de betoging zich later in de richting van het Schumanplein begaf. Zo’n duizend mensen betuigden daarmee hun solidariteit met Leyla Güven en andere Koerdische politieke gevangen in Turkije.

Güven is een Koerdisch parlementslid uit Turkije die al sinds eind januari vorig jaar in de gevangenis zit voor haar kritische uitspraken tegen het Turkse regime. Sinds november is zij in hongerstaking met als eis de vrijheid voor Abdullah Ocalan.

Ook dat was één van de eisen van de betogers. Ocalan is de leider van de Koerdische, separatistische beweging PKK en zit sinds de eeuwwissel een levenslange gevangenisstraf uit op het Turkse eiland Imrali. In 2005 oordeelde het Europese Hof van de Rechten van de Mens al dat zijn proces niet eerlijk verlopen is.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie en een gevaar voor de staat. De betogers vragen een nieuw vredesproces, zodat een politieke oplossing kan bekomen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?