10.000 mensen betogen tegen geweld tegen vrouwen

© Belga
24/11/2019

Enkele beelden van de betoging tegen geweld tegen vrouwen. l Credits Belga

De betoging tegen geweld tegen vrouwen zondagnamiddag in Brussel heeft 10.000 mensen op de been gebracht. Dat meldt de lokale politie.

De betoging is een initiatief van het platform Mirabal, dat een honderdtal organisaties uit het middenveld verenigt. De organisaties vragen een meer efficiënte aanpak van alle vormen van geweld op vrouwen. De organisatoren hoopten vooraf op minstens 5.000 deelnemers, dat was de opkomst vorig jaar.

Een andere mede-organisator is de actiegroep Stop Féminicide. De groep telde dit jaar al 21 vrouwen in België die werden vermoord om de eenvoudige reden dat ze vrouwen waren. Sinds 2017 gaat het om 99 vrouwenmoorden. Officiële cijfers ontbreken echter en het totale aantal zou nog hoger kunnen liggen. Voor de start van de betoging werden de namen van die 21 slachtoffers voorgelezen, gevolgd door een moment van stilte en een massale woedekreet.

Langs het parcours van de betoging staan ook her en der rode schoenen opgesteld, elk paar een symbool voor één van de gedode vrouwen. Het platform eist de toepassing van het Verdrag van Istanboel, een tekst van de Raad van Europa die België in 2016 heeft geratificeerd, en waarbij de verschillende beleidsniveaus zich ertoe verbonden gecoördineerde maatregelen te treffen om geweld tegen vrouwen te voorkomen, de slachtoffers te beschermen en de daders te vervolgen.

Drie jaar later stelt het middenveld echter vast dat het verdrag nauwelijks in de praktijk wordt omgezet, daarom werd er vandaag betoogd: "We eisen een echt politiek debat en een coherente strategie om te strijden tegen elke vorm van geweld waarvan vrouwen het slachtoffer worden," klinkt het. "Een echte preventiepolitiek en een beter onthaal en opvang van alle slachtoffers en hun kinderen. Om dat te bereiken willen we een verhoging van de middelen voor alle organisaties die op het terrein dag na dag strijden tegen geweld op vrouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, geweld tegen vrouwen, betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni