10.000 transitmigranten onderschept in 2017

TDN
© BRUZZ
25/01/2018
Vluchtelingen Noordstation

| Vluchtelingen in het Noordstation.

De politie heeft vorig jaar 9.347 transitmigranten onderschept op Belgisch grondgebied. Dat schrijft De Tijd donderdag. Het gaat voornamelijk om economische migranten die geen asiel aanvragen en zonder geldige documenten door ons land trekken.

Transitmigranten in België zoeken hun geluk vaak in Groot-Brittannië. Symbool voor hun problematiek is het Maximiliaanpark aan Brussel-Noord. Enkel het aantal onderscheppingen is bekend, dat geeft geen indicatie van het totale aantal transitmigranten.

Exact 19.688 asielzoekers dienden vorig jaar een aanvraag in. Dat is een pak minder dan in 2015. Toen kreeg de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 35.500 asielaanvragen te verwerken. Ondanks het verschil met dat recordaantal is die 20.000 aanvragen in 2017 een historisch hoog cijfer.

20.000 asielaanvragen

Het vluchtelingencommissariaat CGVS erkende vorig jaar 13.833 vluchtelingen. De voorbije jaren is de beschermingsgraad gestegen van 20 naar 50 procent. Wie bescherming zoekt in België, doet dat dus steeds vaker om de correcte redenen. Enkel wie lijflijk bedreigd wordt, kan aanspraak maken op de vluchtelingenstatus. Economische migranten komen niet in aanmerking.

Bijna de helft van de vluchtelingen die zich de afgelopen twee jaar bij de Vlaamse arbeidsdienst VDAB registreerden, vond ook effectief werk. Ons land telde vorig jaar ook gemiddeld 18.000 erkende vluchtelingen met een leefloon. Dat is 13 procent van het totaal en ruim een verdubbeling sinds 2014. Volgens de meest ruime schatting zijn vorig jaar voor 200 miljoen euro leeflonen uitbetaald aan vluchtelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni