11 klachten bij Comité P na betoging, politie start intern onderzoek

arrestaties_betoging_klassenjustitie
© BRUZZ
| Uiteindelijk werden 245 mensen aangehouden, waarvan 91 minderjarigen
© BRUZZ
| Uiteindelijk werden 245 mensen aangehouden, waarvan 91 minderjarigen

Na de betoging afgelopen zondag tegen justitie en politie hebben elf mensen een klacht ingediend bij Comité P. Daarnaast heeft de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene een intern onderzoek geopend.

Afgelopen zondag verzamelden ongeveer 150 mensen op het Albertinaplein om te protesteren tegen wat de organisator van de protestactie als ‘klassenjustitie’ omschrijft. Het protest was ook gericht tegen politiegeweld. Burgemeester Philippe Close (PS) had de betoging verboden, maar het protest werd tijdelijk gedoogd door de politie.

De statische betoging verliep rustig, al werden bij afloop 245 mensen administratief aangehouden, waarvan 91 minderjarigen. Getuigen hebben het over een ‘buitenproportioneel politieoptreden’ en arrestaties van mensen die niets met de betoging te maken hadden.

Dinsdag diende een arrestant een eerste klacht in bij Comité P, het orgaan dat toezicht houdt op de politiediensten. Intussen hebben nog tien anderen een klacht ingediend bij Comité P. Daarmee staat het voorlopige totaal op elf klachten. Dat bevestigt woordvoerster van Comité P, Nancy Van Barel.

De korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft intussen zelf een intern onderzoek geopend naar de gebeurtenissen van afgelopen zondag. Dat bevestigt politiewoordvoerder Olivier Slosse. Wat het precieze onderwerp van het onderzoek is, is onduidelijk.

Collectieve klacht

De ouders van een aantal van de opgepakte jongeren overwegen om een collectieve klacht in te dienen. Legal Team Collective, een activistisch advocatencollectief, bereidt ook een collectieve klacht tegen de politie voor. Het collectief verzamelt daarvoor getuigenissen van mensen die zondag werden opgepakt en al dan niet hadden deelgenomen aan de protestactie.

"Tot nu toe hebben we al een tientallen getuigenissen verzameld. Wat de klachten van de minderjarigen betreft, zouden er al een vijftiental getuigenissen zijn. Dat zijn voorlopige cijfers, want de getuigenissen blijven binnenstromen", zegt een woordvoerster van Legal Team Collective.

Het collectief vermoedt dat tientallen mensen onterecht werden opgepakt. "Kijk maar naar het aantal aanwezige betogers en het aantal arrestanten. Het kan niet anders dat veel voorbijgangers werden opgepakt. De politie had iedereen die aan het centraal station stond omsingeld, zonder onderscheid te maken tussen voorbijgangers en betogers. Dat op zich is illegaal. Volgens de politie waren er aanwijzingen dat een groepje jongeren de boel zou afbreken, maar dat zou dan toch niet het geval kunnen zijn voor meer dan tweehonderd mensen. Bovendien werd er geen vandalisme gepleegd."

Volgens Legal Team Collective gebeurden de arrestaties zelf op een "onnodig agressieve manier" en is er mogelijk sprake van politiegeweld na de arrestaties. "Verschillende getuigen beschrijven hoe ze na hun arrestatie in de kazerne van Etterbeek vuistslagen en kniestoten hebben gekregen, soms als antwoord op de vraag om naar toilet te mogen gaan, om een flesje water te krijgen of om de reden van de arrestatie te weten te komen."

"Sommigen kregen te horen dat ze gearresteerd werden omwille van een deelname aan een verboden betoging, anderen kregen te horen dat ze de coronamaatregelen hadden geschonden. Dat terwijl die maatregelen niet werden gerespecteerd in de politiebusjes en in de cellen, waar men vaak met teveel samenzat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?