11.11.11 eist onderzoek naar omstandigheden gekapseisde migrantenboot

© Belga
16/06/2023

Een dertigtal actievoerders van 11.11.11 heeft vrijdag symbolisch actie gevoerd aan de Kleine Zavel in Brussel. Dit deden ze om de slachtoffers van de op woensdag gekapseisde migrantenboot voor de Griekse kust te herdenken. De organisatie eist ook een internationaal onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeluk.

Woensdagavond verdronken honderden migranten in de internationale wateren voor de Griekse kust. De vissersboot, met naar schatting vijfhonderd tot zevenhonderd mensen aan boord, zonk op ongeveer 50 zeemijl ten zuidwesten van het schiereiland Peloponnesos.

Volgens overlevenden zouden er tot wel honderd kinderen in het scheepsruim van de boot gezeten hebben. Reeds 79 asielzoekers werden geborgen, maar het aantal slachtoffers loopt mogelijk op tot zeshonderd mensen. Slechts 104 personen konden worden gered. Het zou gaan om een van de meest dodelijke rampen op de Middellandse Zee.

Met zwembandjes en reddingsvesten vestigde de organisatie vrijdag de aandacht op de scheepsramp en "het feit dat deze gebeurtenissen vermeden konden worden", aldus algemeen directeur Els Hertogen. "Sterker nog, deze verdrinkingen zijn een politieke keuze." Volgens Flor Didden, beleidsmedewerker migratie, "verschillen de feiten over de gebeurtenis."

Zo zou de Griekse kustwacht te laat in actie zijn geschoten. "De Griekse kustwacht zegt dat de inzittenden hulp hebben geweigerd, maar de getuigenissen van nabestaanden zelf zeggen dat er wel degelijk noodsignalen werden uitgestuurd en dat de ramp gebeurde nadat de Griekse kustwacht de boot op sleeptouw nam", aldus Didden. Dit gebeurde mogelijk met de bedoeling de boot verder weg te slepen van de Griekse kustlijn, voegt hij eraan toe.

Doofpotoperatie

"Deze versie van de feiten zou wijzen op een nog grotere verantwoordelijkheid van de Griekse kustwacht. Het is daarom dat we vragen om een internationaal onderzoek in te stellen naar wat er juist gebeurd is. De Griekse regering staat gekend voor haar doofpotoperaties op vlak van illegale pushbacks, geweld en de criminalisering van ngo's", aldus Didden. Ook de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties roept ondertussen op tot een onderzoek naar de ramp.

11.11.11 eist dat de Belgische regering oproept om dit onderzoek mogelijk te maken. Volgens 11.11.11 is een humaan en rechtvaardig migratiebeleid broodnodig. Dat moet gebeuren via legale toegangswegen, verplichte solidariteitsmechanismen en respect voor de mensenrechten, aldus de koepel. "Helaas maken tragische gebeurtenissen zoals deze scheepsramp en het nieuwe Europese migratiepact duidelijk dat we een ommezwaai van onderuit moeten afdwingen door acties als deze", besluit Hertogen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, 11.11.11, bootongeluk, migranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni