11.11.11: 'Hopen met deze campagne op sereen debat over vluchtelingen'

© Twitter Martijn K

‘Vlaanderen zit vol’ was de uitdagende boodschap die deze ochtend op verschillende affiches in onze hoofdstad te lezen was. Meteen ontploften sociale media met verontwaardigde reacties over de slogan, al werd snel duidelijk dat de leuze deel uitmaakte van de eindejaarscampagne van hulporganisatie 11.11.11. De zin werd later op de dag door de ngo zelf vervolledigd, wat resulteerde in ‘Vlaanderen zit vol… goede mensen die willen helpen’.

Enkele Brusselaars schrokken zich deze morgen een hoedje toen ze op weg naar hun werk een affichebord kruisten met daarop de slogan ‘Vlaanderen zit vol’.

© David Leyssens

Het inspireerde enkelen onder hen om meteen een tegenoffensief te starten door aan de borden een warmere boodschap toe te voegen. De allusie op de vluchtelingencrisis bleek echter de nieuwe eindejaarscampagne van hulporganisatie 11.11.11. te zijn. Samen met een heleboel vrijwilligers waren zij deze nacht de hoofdstad rondgetrokken om op verschillende locaties de posters te bevestigen.

‘Vluchtelingen blijven in de eerste plaats mensen’
In de loop van de ochtend werd de slagzin door 11.11.11 zelf vervolledigd, wat zorgde voor de zin ‘Vlaanderen zit vol… goede mensen die willen helpen’ als eindresultaat. Daarmee wil de ngo duidelijk maken dat er meer dan genoeg Vlamingen zijn die solidair zijn met de vluchtelingen.

© Bogdan Vanden Berghe

“Ongeveer 86 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in ontwikkelingslanden, terwijl minder dan negen procent in de zes rijkste landen terechtkomt. Daaruit blijkt dat er een groot draagvlak is voor vluchtelingen in dit land”, zegt Bogdan Vandenberghe, directeur van 11.11.11.

Daarnaast hoopt Vandenberghe dat er snel ruimte komt voor een sereen debat over vluchtelingen.

"Het blijven in de eerste plaats mensen van vlees en bloed. Met deze campagne willen we het polariserende taalgebruik rond vluchtelingen aankaarten. Je kan van mening verschillen, maar over de manier hoe je over mensen praat bestaat geen discussie. Dat moet altijd met het nodige respect."

Figurant op affiche is vrijwilliger
Het is niet de eerste keer dat de hulporganisatie erin slaagt de gemoederen te verhitten met een solidariteitsactie. Eerder was er ook al een actie op sociale media waarbij enkele politici centraal stonden met de slogan ‘Sommigen vluchten om politieke redenen. Anderen ook’.

Deze avond worden de honderden affiches en borden die vorige nacht in Vlaanderen en Brussel opdoken, overplakt met de boodschap dat Vlaanderen vol warme mensen zit die willen helpen. De man die figureert op de affiche van de campagne is al twintig jaar actief als vrijwilliger bij de organisatie.

Enkele Brusselaars schoten na het ontdekken van de affiches meteen in actie:

Bekijk hieronder ook de making-off van de campagne:

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook