12 mensen op één dag naar ziekenhuis door CO-vergiftiging

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het Sint-Pietersziekenhuis aan de Waterloolaan.

De Brusselse brandweer is zondag vier keer tussengekomen voor CO-intoxicaties. Twaalf personen hadden verzorging nodig in een ziekenhuis. "Mogelijk heeft de sterke wind een rol gespeeld door het terugblazen van de verbrandingsgassen," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

De eerste interventie vond zondagnamiddag rond 15.40 uur plaats in de Rogierlaan in Schaarbeek. Een zwangere vrouw en haar kind van drie jaar oud moesten naar het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek gebracht worden voor zuurstoftherapie. De wandketel in de badkamer van de woning werd uitgeschakeld en verzegeld door netbeheerder Sibelga.

Rond 18.30 uur gingen twee bewoners van de Vooruitgangstraat in Schaarbeek zelf naar het ziekenhuis. Daar bleek dat zij een CO-vergiftiging hadden opgelopen. Ook in hun flat werd de gasinstallatie afgesloten en verzegeld door Sibelga.

Gasketels verzegeld

Kort voor middernacht moest de brandweer dan weer uitrukken voor een CO-intoxicatie in een gebouw met drie verdiepingen aan de Waversesteenweg in Etterbeek. Het hele gebouw werd geëvacueerd en alle gasinstallaties in het pand werden afgesloten. De vier bewoners van de eerste verdieping, waar de hoogste waarden werden gemeten, werden overgebracht naar het ziekenhuis. Voor de zeven andere bewoners was dat niet nodig.

Tenslotte moesten rond 0.25 uur op maandag ook nog in de Ossegemstraat in Sint-Jans-Molenbeek vier personen naar het ziekenhuis gebracht worden met een CO-intoxicatie. Het ging om een gezin met twee kinderen dat op de derde verdieping van het gebouw woonde. Ook in die flat werd de wandketel in de badkamer afgesloten en verzegeld.

CO of koolstofmonoxide is een giftig gas. Het is geur- en kleurloos en ontstaat bij onvolledige verbranding. Daardoor is het erg gevaarlijk. Lees hier hoe je vergiftiging herkent en wat je dan moet doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?