120 slimme bewakingscamera’s voor Molenbeek

KH
© brusselnieuws.be
28/10/2013
De gemeente Molenbeek zet 1,8 miljoen euro opzij voor de aanschaf van tientallen nieuwe bewakingscamera’s. Het bestaande netwerk wordt uitgebreid tot 120 draadloze toestellen die bepaalde situaties kunnen herkennen.

De gemeente Molenbeek beschikt vandaag over een netwerk van 67 camera's, maar nogal wat van die oudere toestellen werken niet. "Het oude netwerk kostte ons bovendien veel geld", zegt burgemeester Françoise Schepmans (MR) aan brusselnieuws.be. "Coditel rekende minstens 180.000 euro aan per jaar voor huur-, onderhouds- en reparatiekosten. "

De oude camera's die wel nog werken worden nu aangevuld met nieuwe toestellen tot een totaal van 120 draadloze en intelligente apparaten. "Dat ze draadloos zijn, moet onder meer het vandalisme tegen camera's verminderen", legt de burgemeester uit. "Daarnaast kan de software in de camera's ook bepaalde ongewenste situaties herkennen: een agressie bijvoorbeeld, of het deponeren van sluikafval."

Sluikstorten en criminaliteit
De bijkomende camera's komen vooral op plekken waar er een verhoogd risico is voor sluikstorten of criminaliteit. "Denk aan metrostations, drukke kruispunten of bekende sluikstorten", zegt Schepmans.

De burgemeester geeft toe dat 1,8 miljoen euro een fors bedrag is. "Maar we sparen tegelijk op die jaarlijkse kosten. We hopen ook het sluikstorten terug te dringen. Wist u dat de gemeente nu jaarlijks 400.000 euro uittrekt voor de strijd tegen sluikstorten?"

Camera's installeren is een zaak, personeel betalen om ze voortdurend te bewaken een andere. "Er zal een post komen in het Machtensstadion waar de beelden kunnen bekeken worden door de politie of mensen van de dienst Netheid. Die plek zal niet altijd bemand zijn, daar hebben we geen geld voor. De camera's werken in de eerste plaats preventief en om zaken op te helderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni