120.000 aanwezigen op Pride: 'Een dag van feest, maar ook protest'

ADD, ET
© BRUZZ
21/05/2022
Updated: 21/05/2022 18.11u

Vandaag viert Brussel de LGBTQ+-gemeenschap met de Belgian Pride Parade. Na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie trekken volgens een eerste schatting van visit.brussels ruim 120.000 mensen weer door de straten van de hoofdstad. "De sfeer zit er al goed in."

Om 14u30 werd het startschot gegeven van de Belgian Pride Parade, aan de Kunstberg in Brussel. Van daar duiken de deelnemers het centrum van de stad in, via De Brouckère langs de voetgangerszone op de Anspachlaan en de Sint-Jakobswijk, waar een Rainbow Village is verrezen.

BRUZZ-reporter Kevin Van den Panhuyzen is ter plekke. "Het is goed weer, mensen hebben er duidelijk veel zin in. Er zijn dit jaar ook geen praalwagens, mensen zorgen zelf voor muziek, zoals de percussiegroep aan de kop van de stoet."

De organisatoren verwachten 100.000 bezoekers voor de Parade. Tussen 14 uur en 18 uur kan je het evenement ook live volgen op BRUZZ radio en op deze site.

'Vandaag zijn we extra luid en extra trots aanwezig'

Lozano Lafertin, inhoudelijk coördinator bij Çavaria, kijkt er enorm naar uit om na twee coronajaren weer een volwaardige Pride door de straten te zien trekken. "We kunnen als community de strijd eindelijk weer fysiek verderzetten."

Om 14.30u trekt de stoet zich op gang:

Reporter Kevin op de startplek van de Pride: 'Dit jaar geen praalwagens, maar wel veel muziek'

In tegenstelling tot de vorige edities, zijn er dit jaar geen praalwagens op het parcours en daardoor trekt de optocht zich traag op gang. Naar goede gewoonte zijn er wel heel veel opvallende en originele outfits te spotten.

Campagne ROSA: 'Als we solidair zijn, kunnen we een andere samenleving mogelijk maken'

Elise Craeghs van Campagne ROSA ziet de Pride als een feestdag, maar ook een dag van protest. "Onze slogan is 'Pride is a Protest', want er kan nog heel wat veranderen in dit land. Wetten zijn niet genoeg om discriminatie, geweld en haat te bannen, dus we ijveren voor meer maatregelen."

"Our rights are under attack. Stand up, fight back" is een van de slogans waarmee (onder meer) Campagne ROSA actievoert.

'Wij hebben straks nog een feestje voorzien'

Olivier uit Gembloux (een stad in de provincie Namen) komt al twintig jaar met een groep vrienden naar de Pride. "Wat ik zou willen, is eigenlijk onverschilligheid: dat het helemaal niet uitmaakt wat je geaardheid is en dat je gelijk behandeld wordt." En na het protest wordt er (net als gisteren) nog een stevig feestje gebouwd.

'Voor het eerst op de Pride'

Eenzaamheid is een thema waarmee de LGBTQIA+-community soms geconfronteerd wordt. Annelies en Anne komen onder meer om die reden vandaag naar Brussel afgezakt. "Ik wou hier vandaag graag samen zijn met mensen die ook queer zijn zoals ik. Zo voel ik me niet alleen."

Kasper en Luca: 'Wij gaan door tot onze voeten niet meer kunnen'

In de late namiddag stroomt een enorme mensenmassa toe op de Kunstberg, waar 's avonds nog een aantal optredens zullen plaatsvinden. Iets verderop staat reporter Kevin in de Pride Village waar je in de vele kraampjes je regenboogoutfit kan samenstellen. Kasper en Luca komen ook voor het eerst naar de Pride en zijn onder de indruk. "Heel Brussel en België komt kijken naar hoe de vrijheid hier gevierd wordt vandaag. Dat is heel fijn om te zien."

Samenvatting van de dag: 'Veel meer een politieke Pride'

Een laatste stand van zaken vanop de Kunstberg door onze reporter. Dat de opkomst recordhoogten heeft bereikt, lijkt vast te staan. "Het was op sommige plekken moeilijk navigeren tussen de duizenden deelnemers én toeschouwers in het centrum van Brussel." Wat wel opviel: "Anders dan de voorbije edities, werden er dit jaar veel meer politieke slogans gescandeerd. De organisatie lijkt van deze Pride vooral een strijdbare bijeenkomst te willen maken."

Bekijk een uitgebreid sfeerverslag van de Belgian Pride ook in BRUZZ 24 op zondag en op BRUZZ.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni