Het aantal bewakingscamera’s in Brussel explodeert. Dat schrijft La Dernière Heure vandaag. Er zijn nu al 1.365 camera’s, dit voornamelijk in het centrum en in de migratiewijken.

Sinds de invoering in 1990 zijn bewakingscamera’s heel gewoon geworden. Vooral de laatste vijf jaar hebben de politie, de gemeenten maar ook Brussel mobiliteit veel camera’s bijgeplaatst. Dat blijkt uit een onderzoek van Brussels Studies, een interuniversitair platform voor onderzoek over Brussel.

In totaal telt Brussel nu 1.365 camera’s, dit zonder de 1.800 camera’s van de MIVB. Alleen al het aantal camera's geplaatst door de politie steeg van 192 naar 796, de afgelopen tien jaar.

De camera’s zijn erg ongelijk over het Gewest verdeeld. Terwijl gemeenten zoals Audergem en Watersmaal-Bosvoorde geen enkele camera op hun grondgebied hebben, hangen er in Schaarbeek 59, in Molenbeek 75 en in Brussel Stad 217.

“Het centrum wordt erg goed gesurveilleerd”, zegt Corentin Debailleul, co-auteur van de studie, “met op quasi elke hoek een camera. Dat dient om toeristen gerust te stellen, het is een manier van de Stad om het imago van Brussel op te poetsen. Daarnaast worden ook volkse wijken zoals Matonge, Sint-Joost, Anneessens en Molenbeek - wijken met een kansarme bevolking - intenser bewaakt.”

Het effect van die camera’s is niet bewezen. “Zoiets is heel moeilijk te evalueren”, zegt Debailleul. “Criminaliteitsstatistieken zeggen meer over het optreden van de politie dan over het voorkomen van misdrijven in de samenleving. Zeker is dat een bepaalde soort criminaliteit zich verplaatst door een camera.”

In de toekomst komen er nog 180 camera’s bij, dit vooral in de politiezone Zuid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni