14 arrestaties bij protesten tegen coronamaatregelen

(archiefbeeld). Het is niet de eerste keer dat de politie moet tussenkomen op een betoging tegen de coronamaatregelen.
Updated: 14-03-2021 - 18:12

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft zondagvoormiddag 29 processen-verbaal uitgedeeld voor het niet naleven van de afstandsregels, op een betoging tegen de coronamaatregelen. Eén persoon werd administratief aangehouden. Op een andere actie aan het Muntplein werden nog eens 13 personen gearresteerd, zegt de woordvoerder van de politiezone, Ilse Van de keere.

De betoging rond het middaguur aan het Centraal Station was niet toegelaten en er was ook geen aanvraag voor ingediend. "We werkten in drie fases", zegt Van de Keere. "De betoging is eerst een half uur lang getolereerd. Nadien hebben we aan de regels herinnerd en hebben we gevraagd om te vertrekken. Een meerderheid verliet de betoging in deze tweede fase. Maar een dertigtal personen weigerden dat en wilden ook de regels niet respecteren."

Daarop vroeg de politie hun identiteitskaart en stelde ze 29 processen-verbaal op. Eén persoon die weigerde om zijn identiteit bekend te maken, werd bestuurlijk aangehouden.

Spontane actie stopgezet op Muntplein

Op het Muntplein heeft de politie later op de namiddag opnieuw een spontane betoging tegen de coronamaatregelen moeten stopzetten. Die betoging was niet aangevraagd en dus niet toegelaten. “We hebben de mensen herhaaldelijk gevraagd om de sanitaire maatregelen na te leven. Toen daar maar geen gehoor aan werd gegeven hebben we de actie stopgezet”, aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Er werden in totaal 17 mensen gecontroleerd op het Muntplein: 4 mochten na identificatie vertrekken, 13 personen werden administratief aangehouden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?