145 wooneenheden van 1.000-woningenplan klaar

De Grondregie van de Stad Brussel heeft haar eerste 28 energiezuinige appartementen opgeleverd. Ze zijn bedoeld voor de 'hogere middenklasse'.

In de Populierstraat, in het hart van de Begijnhofwijk, heeft de Grondregie 28 appartementen voor de 'hogere middenklasse' en achttien parkeerplaatsen officieel geopend. Daarmee komt de teller van het 1.000-woningenplan van de Stad en het OCMW op 145 te staan.

De 28 appartementen zijn de eerste woningen van de Grondregie met een laag energieverbruik. Volgens een schatting zouden de huurders 56 procent op hun energieverbruik kunnen besparen. Die verlaging komt door een doorgedreven isolatie (vijftien centimeter voor het dak, tien centimeter voor gevels en wanden), een dubbel ventilatiesysteem met warmte­recuperatie en een lage luchtdichtheid in de mooi gerenoveerde gebouwen. Voor de sanitaire voorzieningen, wasmachines en de schoonmaak wordt regenwater gebruikt.

"Energiekosten brengen steeds meer huurders in de problemen. Die kosten verlagen is onze publieke taak," zegt Yvan Mayeur (PS), de Brusselse OCMW-voorzitter en coördinator van het 1.000-woningenplan.

Zijn het gros van de 145 woningen voor mensen met een lager inkomen, deze 28 zijn voor meer bemiddelde burgers bedoeld. Een appartement met één slaapkamer wordt verhuurd voor 575 à 721 euro, met twee slaapkamers kost het tussen 690 en 784 per maand, voor een appartement met drie slaapkamers hoest de huurder tussen 781 en 964 euro op.

Vijftien van de 28 woningen zijn al verhuurd. De Grondregie maakt zich sterk de overblijvende appartementen binnen de drie maanden van de hand te kunnen doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?