150 bomen Eeuwfeestlaan maken plaats voor tram 9

De gemeente Ganshoren volgt nauwgezet hoe bijna 150 bomen worden omgekapt om plaats te maken voor de komst van tramlijn 9. Deze week sneuvelden er al 39 tussen rond het kruispunt van de Eeuwfeestlaan richting Boudewijnpark. De minister van Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A) belooft 200 bomen terug te planten.

Deze week werden 39 bomen met de grond gelijk gemaakt voor de komst van tramlijn 9. In totaal zullen er tussen halte Simonis en Heizel in totaal bijna 150 bomen worden omgekapt. De minister van Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A) belooft in de toekomst 200 bomen terug te planten. 50 bomen meer dan ervoor dus.

De komst van de nieuwe tramlijn was in het verleden al een heikel punt. De buurtbewoners verzamelden handtekeningen om tram 9 in Ganshoren tegen te houden. Ook gaf de gemeente een negatief advies aan het Brussels Gewest voor het toekennen van een stedenbouwkundige vergunning voor het project.

De schepen van Stedenbouw in Ganshoren, Magali Cornelissen (MR), benadrukt dat de gemeente en bewoners nog steeds bedenkingen hebben bij sommige aspecten van dit project. Dat terwijl de stedenbouwkundige vergunning uiteindelijk wel werd toegekend.

“Er zijn drie grote zorgen. Eerst heb je de huizen langs de spoorlijn die vaak onder water komen te staan. Zij zijn niet bestand tegen trillingen van de tramlijn en de werken. Daarnaast heb je de halte Expo die niet genoeg ruimte biedt voor een veilige doorgang voor voetgangers en fietsers. En tenslotte zijn er de bomen die niet omgekapt zullen worden aan de Jetselaan. Volgens mij is niet goed genoeg onderzocht of de wortels onbeschadigd zullen blijven tijdens de werken.”

Het planten van de nieuwe bomen zal pas voor na de werken zijn. Minister Smet hoopt de bomen rond april of mei 2018 te kunnen planten langs de nieuwe tramlijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?