150 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen in Molenbeekse woonwijk vlakbij school

© Chris Verhaeghe

De politie heeft bij een huiszoeking in Sint-Jans-Molenbeek 150 kilogram vuurwerk in beslag genomen. Volgens de politie was er een groot veiligheidsrisico verbonden aan de illegale opslagplaats.

“De politiezone Brussel-West zet naar aanloop van de eindejaarsfeesten opnieuw sterk in op proactieve acties om de overgang van oud naar nieuw zo veilig mogelijk te laten verlopen”, zegt woordvoerster Caroline Vervaet. “De politiezone investeert daarbij actief in op het opsporen van de illegale verkoop van vuurwerk door particulieren via sociale media. Het gespecialiseerd online-recherche team van de politiezone ontdekte eind november de illegale vuurwerkhandel op Snapchat en kon zowel de verdachte als de opslagplaats van het vuurwerk lokaliseren in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.”

Volgens de politie importeerde de verdachte het vuurwerk vanuit het buitenland en verkocht hij alles via een anonieme account. “Vuurpijlen in alle mogelijke maten, vormen en kleuren werden er aangeprijsd met foto’s en demonstratiefilmpjes”, zegt Vervaet. “Onder andere de ‘mortier’, een pyrotechnisch voorwerp dat bij openbare ordeverstoringen vaak gebruikt wordt tegen de ordediensten, ging vlot over de toonbank. De verkoop van deze vuurpijlen werd zelf extra afgeprijsd op het moment dat er eind november onrusten waren in de gemeente Anderlecht.”

Verkoopwaarde van 15.000 euro

Bij de huiszoeking in de garagebox van de verdachte werd in totaal 150 kilogram vuurwerk met een verkoopwaarde van 15.000 euro aangetroffen. "Het vuurwerk lag in slechte omstandigheden opgeslagen in het midden van een woonwijk en vlakbij een school", zegt de politiewoordvoerster.

"De particuliere verkoop van vuurwerk is niet enkel illegaal, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de veiligheid van de omwonende. Indien er in een dergelijke opslagplaats brand zou ontstaan, zouden de gevolgen voor de aanpalende gebouwen niet te overzien zijn. De opslagplaats werd ontruimd en een gespecialiseerde dienst van de FOD Economie kwam ter plaatse om alles op te halen. De handelaar werd van zijn vrijheid beroof en voor de onderzoeksrechter geleid."

'Verknal je feesten niet'

De politiezone wil iedereen eraan herinneren dat het gebruik van vuurwerk volledig verboden is op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Iedereen die tijdens de feestdagen in het bezit van vuurpijlen of bommetjes wordt aangetroffen, zal worden gesanctioneerd op basis van het algemene politiereglement en zal zijn vuurwerk moeten afstaan”, waarschuwt Caroline Vervaet.

“De politiezone zal de komende weken haar controleacties verderzetten. We willen iedereen die toch illegaal vuurwerk heeft gekocht, nog bijkomend waarschuwen. De vuurpijlen voldoen vaak niet aan de veiligheidsvoorschriften en kunnen een gevaar betekenen voor jezelf, je naasten en alle andere omstanders. Verknal je feesten niet!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?