| 2.000 personen hebben zondag omstreeks 12.00 uur verzameld aan het Albertinaplein in Brussel om ongenoegen te uiten over het Evras-decreet van de Franse gemeenschapsregering.

2.000 betogers tegen Evras-decreet aan Kunstberg in Brussel

© Belga
17/09/2023

Rond de 2.000 personen hebben zondag omstreeks 12.00 uur verzameld aan het Albertinaplein in Brussel om ongenoegen te uiten over het Evras-decreet van de Franse gemeenschapsregering. Dat bijkt uit de laatste telling van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene.

Het Evras-decreet van de Franse gemeenschapsregering verplicht in totaal vier uur seksuele voorlichting in het zesde leerjaar en het vierde middelbaar in de Franstalige scholen. Evras staat voor "éducation à la vie relationnelle, affective et sexuelle" en omhelst een breder gegeven dan louter het seksuele. Ook relaties en gevoelens passeren de revue in de verplichte lesuren.

Hoe de scholen die lesuren invullen, staat vrij. Enkel de verplichting van de lesuren Evras is nieuw. De Evras-gids zelf bestaat sinds 2012, maar was tot op heden niet verplicht. De beslissing om de Evras-lesuren te verplichten, stoot heel wat ouders voor de borst. Na brandstichtingen in Waalse scholen en een eerder protest aan het parlement van de Waalse gemeenschap in Brussel, eisten de betogers op het Albertinaplein luidkeels het ontslag van minister voor Onderwijs Caroline Désir (PS).

De ouders van de schoolgaande kinderen vrezen ervoor dat de "geheimzinnige Evras-gids" de kroost moet aanzetten tot masturbatie, fellatio of andere "seksuele stoornissen". Volgens de actievoerders dreigen de kinderen daardoor "continu geconfronteerd te worden met een seksualiteit die incompatibel is met de persoonlijke ontwikkeling".

Iets wat de minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap ontkent. "Neen, Evras zal niet aanleren hoe seksuele praktijken uit te voeren", zei Désir vorige week. "Er zullen geen lessen plaatsvinden waarbij kinderen aangezet worden om van gender te veranderen", aldus Désir.

Moeder Samira was zondag ook aanwezig bij de betoging tegen de verplichting van Evras in het Franstalige onderwijs. Ondanks dat de gids gedurende vier uren verplicht wordt in het vierde en zesde leerjaar, gelooft Samira dat haar kind vanaf "vier à vijf jaar" verplicht les zal krijgen uit de gids. "Dat is toch veel te jong?", vraagt ze zich af. Daarnaast hekelt ze dat "kinderen aangeleerd worden en de taak krijgen om elkaar aan te raken", zegt ze. "We moeten de kinderen zelf de seksualiteit laten ontdekken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni